A Zöld Kommandó idei, 2008. április elején indított akciójának célja, hogy feltárja a szabálytalan és környezetkárosító színesfém-hulladék begyűjtést, és gátat vessen a színesfém-lopásoknak és illegális autóbontásoknak. A zöldhatóságok április elejétől szeptember végéig 706 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre, és összesen 54,6 millió Ft bírságot szabtak ki 6844 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt.

A Zöld Kommandó akciósorozat célja a zöldbűnözés visszaszorítása, ennek érdekében az akciósorozat első félévében, 2008. április elejétől szeptember végéig közel 706 helyszínt ellenőriztek a zöldhatóságok. Az ellenőrzött színesfém-hulladék átvevők mintegy fele nem rendelkezett megfelelő engedéllyel, és több esetben a hulladék is illegális eredetűnek bizonyult. A feltárt engedély nélkül kezelt hulladék mennyisége 71 esetben haladta meg a 10 tonnát, és 34 esetben pedig a 100 tonnát. A feltárt hulladék 195 esetben volt alapvetően vasfém, és 37 esetben jellemzően veszélyes hulladék.
A Zöld Kommandó az ellenőrzések első szakaszában a színesfémhulladék átvevőhelyeket vizsgálta, majd az itt szerzett információkra is alapozva az átadói kör ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a hulladékátadóként megjelenő magánszemélyek, vállalkozók gyakran hulladék-átvételi tevékenységet is folytatnak – jellemzően engedély nélkül. Gyakori eset volt az is, hogy az átvevők által bediktált személyi adatok nem felelnek meg a valóságnak, a felügyelőségek több olyan átadót is ellenőriztek volna, ahol kiderült, hogy az átvevői nyilvántartásból származó adatok hamisak (nem létező személyek és lakcímek).

Az ellenőrzések közel fele vont maga után hatósági intézkedést vagy büntetőeljárást, a zöldhatóságok összesen 54,6 millió Ft bírságot szabtak ki 6844 tonna hulladék szabálytalan kezelése miatt. Az ellenőrzések 570 esetben belterületet, 166 esetben vízvédelmi szempontból érzékeny területet érintettek. A vizsgálatok 29 esetben tártak fel környezetkárosítással járó kábelégetést, talajszennyezést.

2008. júliusától a Zöld Kommandó vizsgálatait kiterjesztette a környezetkárosító festékek és lakkok kezelésére, forgalmazására is az autófesték-forgalmazóknál és importőröknél.

Néhány jellemző akció az előző hónapokból:

Augusztusban a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Nógrád Megyei Rendőrkapitánysággal végzett közös ellenőrzést. Az egyik telephelyen a rendőrség lopott gyűrűs hengereket talált, illetve kiderült, hogy a telep engedély nélkül foglalkozik fémhulladék begyűjtésével, előkezelésével, így a cég ellen a rendőrség is és a felügyelőség is eljárást indított.

Ugyanez a felügyelőség egyik akciója során megállított egy Szlovákiába tartó, vegyes fémhulladékot szállító kamiont. A szállító cég hulladékszállítási engedélyt nem tudott bemutatni, így a rakományt a hatóság visszairányította a cég telephelyére. A hulladék visszaérkezett ugyan, de a kft. hulladékkezelési engedélyt nem tudott bemutatni, így kötelezésre és bírságra számíthat.

Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a rendőrséggel közösen lopott csatornafedelekre bukkant egy szegedi hulladékkezelő telephelyen, valamint közösen derítik fel az illegális autóbontókat is.

A Nyugat- dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség egy zalaegerszegi ingatlanon jelentős mennyiségű fáradtolajat, fémhulladékot, roncsautó vázakat talált. A felügyelőség az ingatlan tulajdonosa ellen eljárást indított. Egy másik, a rendőrséggel közösen végzett ellenőrzésen Zalakomár községben egy ingatlanon jogellenes fémhulladék begyűjtést, egy másikon pedig jelentős tételben használatból kivont járművek engedély nélküli bontását tárta fel a zöldhatóság.