Világméretű hatása lehet a Google és az amerikai szerzők és kiadóvállalatok képviselői között létrejött peren kívüli egyezségnek.

A Google és az amerikai irókat (Authors Guild) továbbá kiadóvállalatokat (American Association of Publishers, AAP) tömörítő szervezetek között évek óta húzódó jogvitát sikerült október 28-án peren kívüli megegyezéssel lezárni . A vonatkozó megállapodás jogerőssé válásához már csak szövetségi bírósági jóváhagyás hiányzik. Rossz hír azonban, hogy a megállapodás csak USA területére nézve érvényes, így jelenleg az európai, többek között magyar felhasználók sem profitálhatnak belőle.

Online olvasás, jogdíj

A Google Books rendszeren elérhető könyvek közzétételére vonatkozó megállapodás eredményeként több millió olyan nyomtatásban megjelent mű helyzetét sikerül rendezni, amelyek még jogdíjkötelesek, de nyomtatásban már nem elérhetők, így az olvasók csak a használt példányok felkutatását vállalhatják. A megegyezés eredményeként a könyvek a nyílt felhasználói felületen jelenleg elérhető néhány oldal helyett sokkal részletesebben jelennek majd meg, ennek fejében a szerzői jogi jogosultak megfelelő anyagi juttatásban részesülnek. A felhasználók a művek további részeihez ellenérték fejében juthatnak hozzá.

A peren kívüli megállapodásban a Google 125 millió dollár megfizetését vállalta, ennek nagy része jogdíjhátralék kiegyenlítésére és az eljárási költségek fedezésére szolgál. A pénz fennmaradó részét (mintegy 34 és fél millió dollárt) egy független jogkezelő szervezet létrehozására fordítják, amely a jogtulajdonosok nyilvántartásával, az on-line anyagok után fizetendő jogdíjak adminisztrálásával és a művek felhasználási engedélyeinek kezelésével foglalkozik majd.

A Google Books állományában elérhető könyvekkel kapcsolatos felhasználói díjak egyharamada a keresőóriást, a többi pedig a jogkezelő szervet illeti meg. A felek megállapodtak arról is, hogy minden, könyvével már a hivatalos nyilvántartásban szereplő szerző egyszeri 60 dolláros juttatásban részesül.

Bizonyos felhasználók, különösen amerikai könyvtárak, egyetemek és kormányzati szervek számára a Google egyedi előfizetési lehetőséget is kínálhat a nyomtatásban már nem elérhető on-line állomány tekintetében. Az előfizetői csomag díjai a keresési találatok gyakoriságától függően váltakoznak majd. Az állomány bizonyos nyilvános gépeken díjmentesen is elérhető lesz.
A Google megtartja a hirdetések elhelyezésének jogát, a hirdetési bevételekből a kiadók és a kereső a fenti egyharmad-kétharmados aránynak megfelelően részesülnek majd.

Új világ kezdete?

A megállapodás ugyan csak az Egyesült Államok területére nézve jött létre a felek között, de hatásában világméretű lehet. A megállapodás egy értékes kompromisszum a hozzáférési lehetőségek szélesítését és a szerzői jogi jogosultságok érvényre juttatását kívánó felek között. A Google ennek megkötésével gyakorlatilag elismerte a szerzői jogosultak igényeit és eddig szokatlan piaci modell kialakításával maga mellé is tudta állítani őket, tisztázva a Google Books-on elérhető tartalmak jogi helyzetét. A Bizottság információs technológiáért és médiáért felelős igazgatósága máris bejelentette, hogy a Google megállapodását az Europeana néven futó európai digitális könyvtár állományának hozzáférhetővé tételében is fel fogják használni.