A héten újabb csúcstalálkozóra kerül sor: az állam- és kormányfők rendkívüli értekezletének apropóját a pénzügyi válság adja. A Bizottság két fontos dokumentumot is közzétesz a héten: a legfrissebb gazdasági előrejelzését és az idei bővítési jelentést, az Európai Parlamentben pedig a szakbizottságokban dolgoznak a képviselők.

2008. november 3., hétfő

Tanács

Az Európai Unió külügyminiszterei a franciaországi Marseilles-ben találkoznak, ahol az EU és az Egyesült Államok közötti együttműködés szorosabbá tételéről egyeztetnek. Szintén a dél-franciaországi városban tartják meg a Mediterrán Unióban résztvevő országok tárcavezetői szintű egyeztetését, amelyen többek között eldöntik, hol legyen a szervezet székhelye.

Eközben Vichyben az Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktumról egyeztetnek a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Integrációs Miniszteri Konferencia résztvevői.

Európai Bizottság

Brüsszelben közzéteszik a 2008 őszi gazdasági előrejelzést a legfrissebb növekedési, inflációs, foglalkoztatottsági, államadóságra vonatkozó és költségvetési mutatókkal.

2008. november 4., kedd

Tanács

A Gazdasági és Pénzügyek Tanácsában továbbra is a pénzügyi válság jelenti a legfontosabb napirendi pontot. A tagállamok szakminiszterei áttekintik az októberi Európai Tanács óta történteket, továbbá előkészítik a pénteki állam- és kormányfői szintű rendkívüli csúcstalálkozót.

Az ECOFIN brüsszeli ülésén emellett hivatalosan is jóváhagyják a Magyarország számára felajánlott 6,5 milliárd eurós hitelt, melyet a Nemzetközi Valutalap és Világbank 12,5 és 1 milliárdos kölcsönével egészített ki.

A miniszterek áttekintik a Liechtensteinnel kötendő csalásellenes egyezményt, amely előfeltétele az alpesi nagyhercegség schengeni térséghez való csatlakozásának.

Európai Parlament

A gazdasági bizottság meghallgatja az eurózóna elnöki posztját betöltő luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker beszámolóját a pénzügyi válságról és annak a reálgazdaságra gyakorolt hatásáról.

A „kék kártya” irányelvről és az illegális munkavállalók foglalkoztatását szankcionáló direktíváról szavaznak az EP polgárjogi bizottságának tagjai.

Az ipari bizottság megvitatja azt a javaslatot, mellyel az unió roamingdíj-szabályozását kiterjesztenék a rövid szöveges üzenetekre és más mobiltelefonos adatátviteli eljárásokra.

A kultúrák közötti párbeszéd éve alkalmából a Parlament arab hetet rendez, melyet kedden Hans-Gert Pöttering nyit meg.

Külkapcsolatok

Kedden választ Amerika: ekkor eldől, ki lesz az Egyesült Államok 44. elnöke. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a demokrata párti Barack Obamának van erre nagyobb esélye, de a két jelölt, Barack Obama és a John McCain támogatottsága közti különbség csekély, így megjósolhatatlan, végül ki költözhet a Fehér Házba.

Az unió vezető politikusai a hét végén már az új elnök személyének ismeretében egyeztetnek a jövő heti washingtoni – a nemzetközi pénzpiaci válság kezelésére összehívott – csúcson képviselendő uniós álláspontról.

2008. november 5., szerda

Tanács

A Nizzában megrendezésre kerülő Euro-Mediterrán Miniszteri Konferencián a résztvevő ipari miniszterek elfogadják a 2009-2010-es időszakra vonatkozó ipari együttműködési programot.

Európai Bizottság

A bővítésről fogad el új stratégiai dokumentumot a biztosok kollégiuma, amely áttekinti az Európai Unió bővítési politikájának aktuális helyzetét, és összegzi az EU-hoz csatlakozni kívánó országok által az elmúlt 12 hónapban elért eredményeket.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos ötnapos körútra indul, melynek során a Kaszpi-tenger melletti országokat, Grúziát valamint Törökországot keresi fel. A Bizottság lett tagja megbeszéléseket folytat az országok vezetőivel az unió által szorgalmazott Nabucco-vezeték megépítéséről.

Európai Parlament

A parlamenti bizottságok ülésén több második-olvasatos szavazásra is sor kerül. Így a foglalkoztatási bizottságban a munkaidő-irányelvről, a környezetvédelmi bizottságban pedig a rovarirtó szerek fenntartható használatáról, illetve a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló direktívákról voksolnak a képviselők.

A bővítési bizottság meghallgatja Olli Rehn bővítési biztost a tagjelölt országok éves jelentésével kapcsolatban.

2008. november 6., csütörtök

Európai Bizottság

Brüsszelben kerül megrendezésre az EU-Kína energetikai konferencia, ahol a két fél iparának és adminisztrációjának képviselői a megújuló energiaforrásokról, a nukleáris energiáról és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről egyeztetnek majd.

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA), az EU lisszaboni székhelyű drogügynöksége közzéteszi éves jelentését.

Európai Parlament

A belső piaci bizottság első olvasatban szavaz a gyermek védelmének fokozását szolgáló játékbiztonsági irányelvről.

2008. november 7., péntek

Tanács

Rendkívüli csúcstalálkozón találkoznak az Európai Unió állam- és kormányfői. A brüsszeli megbeszélésen a jövő heti, washingtoni nemzetközi csúcstalálkozón képviselendő egységes uniós álláspontról egyeztetnek a politikusok.

Európai Bizottság

A Bizottság székházában, a brüsszeli Berlaymont-palotában megemlékeznek a testület fennállásának ötvenedik, valamint Jean Monnet születésének 120. évfordulójáról. Az esemény alkalmából a biztosok kollégiumának tanácstermét Monnet-ról nevezik el, és emléktáblát is elhelyeznek. Az ünnepségen José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke mellett részt vesz a Tanács soros elnökeként Nicolas Sarkozy és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament első embere is.