Nem alakult ki egységes európai gyakorlat a tévéműsor-támogatások megítélésére – tudható meg a TV2 szappanoperája kapcsán, a társhatóságok tájékoztatása alapján készült, az MTI rendelkezésére bocsátott ORTT-anyagból.

A kép “igen sokszínű”, hiszen Ciprus vagy Litvánia médiahatósága még nem is találkozott ilyen problémával, míg Hollandiában uniós intézmény szabadon finanszírozhat műsort, mivel az ottani szabályozás a kormányzati, jótékonysági és hasonló szervezeteket kiveszi a támogató fogalomköréből.

Lettországban törvényes az uniós támogatással készült műsorok bemutatása, míg Flandriában, azaz Belgium holland többségű részén szabályos szponzorszpot előzte meg az efféle műsorokat, eközben a német jogszabályok nem engedik, hogy állami szervek vagy pártok támogassanak, szponzoráljanak, így ott nincsen mód arra, hogy népszerűsítsék a közösségi források felhasználását.

A brit hatóság súlyos jogsértésként értékelte, hogy a CBNC televíziós csatorna közétett egy, az EU által is támogatott műsorsorozatot a közös pénz bevezetéséről.

Itthon április végén rendelt el hatósági ellenőrzést a TV2 Jóban-rosszban című szappanoperájának támogatása kapcsán a médiahatóság; egy magánszemély fordult március végén az ORTT-hez az ügyben.

Sajtóhírekre hivatkozva azt jelezte: “megítélésem szerint a műsorszolgáltató a Jóban-rosszban műsorszámokban megsérti (megsérteni kívánja)” a médiatörvény egyes passzusait. Cs. Kádár Péter szerint ez a megoldás vagy a műsorszámok támogatása, vagy a burkolt reklám szabályait, továbbá a médiatörvény preambulumában alapelvként is rögzített műsorszolgáltatói (tájékoztatatási) függetlenséget sérti.

A HVG egyik áprilisi számában jelent meg cikk arról, hogy nettó 200 millió forintot folyósít pályázat nélkül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a TV2-t működtető társaságnak, amely vállalta, hogy szappanoperájában bemutatja egy uniós pályázat alakulását.

Az ügynökség még aznap úgy nyilatkozott: nem ütközik törvénybe eljárásuk. Lantos Gabriella kommunikációs főigazgató hangsúlyozta: az NFÜ közbeszerzési eljárást folytat le minden pályázatot népszerűsítő programra, kivéve a televíziós koprodukciókat, hiszen azokra a közbeszerzési törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget.

A kereskedelmi csatorna akkor úgy kommentálta a történteket: a Jóban Rosszban című napi sorozat olyan, a közérdeklődésre számot tartó cselekményszállal bővül, amelyen keresztül a nézők megismerhetik az uniós pályázási folyamatokat.