Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló önálló törvényt. Ötpárti támogatással született meg a jogszabály.

2004-ben az Európai Unió elfogadta, hogy Ausztria négy tartományán kívül csak Magyarország használhatja a pálinka szót termékeire. Vagyis a pálinka azóta hivatalosan is hungaricum.

Az új törvényben nem csak azt szabályozzák részletesen, pontosan milyen nedűt nevezhetnek pálinkának vagy törkölypálinkának, milyen segédanyagok használhatóak fel a készítésükhöz, hanem az is benne van, hogy ezeket az italokat ízesíteni, színesíteni, édesíteni sem lehet. Ha az előírások közül akárcsak egyet is nem teljesítenek, akkor az adott innivalót már csak párlatnak hívhatják, pálinkának nem. A törvényben pontosan leírják, mi a kisüsti pálinka, az érlelt pálinka, az ópálinka és az ágyas pálinka.

A Pálinka Nemzeti Tanácsnak az általános megfogalmazás szerint az lesz a feladata, hogy segítse az ital előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének egységes szabályozásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását. A testület tagjai közül két embert az agrárminiszter, egyet az adópolitikáért felelős miniszter, 10-et pedig a szakmai szervezetek jelölnek. Az agrárminiszter kéri fel őket, és 3 évre szól a megbízatásuk. A tanács tagjai maguk közül választják meg az elnököt.

Az ötpárti előterjesztéssel készített pálinkatörvényt 359 igen és 1 nem szavazat mellett, 2 tartózkodással fogadta el hétfő este az Országgyűlés.