A kárpátaljai magyarok egy részét is hátrányosan érinti az ukrán médiahatóság rendelete, amely szerint november elsejétől a kábeltévé-szolgáltatóknak tilos külföldi televíziós csatornák adásait közvetíteniük.

Az ukrán országos rádió- és televíziótársaság határozata, amellyel megtiltotta a kábeltévé-szolgáltatóknak a külföldi csatornák adásainak továbbítását, országszerte kedvezőtlen visszhangot váltott ki, főként az Ukrajnában népszerű orosz tévécsatornák közvetítésének megszűnése miatt.

Az Ungváron működő négy kábeltársaságot is érzékenyen érinti a tiltás, s ezáltal a helyi magyar lakosságot is, hiszen sokakhoz kábelen jutnak el a magyar nyelvű adások. Balla Bálint, az ungvári Satsystem és Kábel 4 nevű műsorszolgáltatók vezetője elmondta, hogy már megvan azoknak az ügyfeleknek a listája, akik a rendelet hatályba lépése után felbontják a velük kötött szerződésüket, mivel a magyar nemzetiségű előfizetők a magyar csatornák műsorait igényelték.

A krími törvényhozás azzal a kéréssel fordult Viktor Juscsenko ukrán államfőhöz, hogy kezdeményezze az ukrán műsorszórási felügyelet azon döntésének felfüggesztését, amely ellehetetleníti az oroszországi tévéműsorok közvetítését az ukrán kábelcsatornákon. Az intézkedés elsősorban az orosz ajkú kelet-ukrajnai lakosság által nézett oroszországi tévéműsorokat érinti. A krími vezetők szerint a döntés alkotmánysértő, cenzúraként és jogszerűtlen állami ellenőrzésként értékelhető.