A jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosítását kezdi tárgyalni ma az Országgyűlés.

Az új adócsomagban a kormány visszahozta például a cégautó új adóztatásának szabályait. Az október 13-án visszavont adótörvény-javaslat helyett beadott, elsősorban az adóadminisztráció csökkentését szolgáló előterjesztés szerint 2009-től tételes cégautó adót kellene fizetni.

A Pénzügyminisztérium által előterjesztett új adócsomag egyebek mellett egyszerűsítené az igénybe vehető adókedvezmények rendszerét: évi 3,4 millió forint bevételig egységesen 30 százalékos kedvezménykulccsal, legfeljebb évi 100 ezer forint adókedvezmény érvényesíthető a jelenlegi jogcímeken. Az egyes jogcímekre vonatkozó egyedi korlátozások megszűnnek.

A jogszabály bevezetné az egyszerűsített bevallást: az adóbevallást az adóhatóság állítja össze a nála rendelkezésre álló adatok alapján, kiszámítja az adót, a magánszemély, ha egyetért, aláírva visszaküldi a bevallást.

A csomag szerint nőne az általányadózás választási lehetőségének értékhatára, általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra. Megszűnne a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa, az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózik.

A javaslat szerint megszűnne a béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása.