Együttműködik a kibeszélő show-k jogszerűségének vizsgálatában az ombudsman hivatala és a médiahatóság – állapodott meg csütörtöki közös közleményük szerint Jóri András, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Közös vizsgálatot indítanak e témában, mivel az utóbbi időben számos, a médiahatósághoz érkezett panaszban kifogásolják a kereskedelmi televíziókon hétköznap délutánonként sugárzott produkciók készítésének módszereit. “A panaszok arról szólnak, hogy a műsorokban résztvevő személyeket olykor megtévesztéssel, személyiségi jogaikat megsértve veszik rá a szereplésre” – írják.

Vizsgálandónak tartják emellett, hogy a műsorba kerülő egyes adások nem sértik-e az emberi méltóság tiszteletének és a magánélet sérthetetlenségének alkotmányos követelményeit.

“A felek egyetértettek abban, hogy az ORTT és az adatvédelmi biztos hatáskörei egymást kiegészítik, így a közös fellépés az esetleges jogsérelmek eredményesebb orvoslásához vezethet” – olvasható a közleményben.