A szerbiai nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadása visszaigazolná a délvidéki magyarság elmúlt két évtizedben megfogalmazott törekvéseit – nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek. Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szerint a törvény modellértékű szabályozást jelenthet.

Pásztor Istvánt, aki egyben a vajdasági magyar pártok szövetségének, a Magyar Koalíciónak is a vezetője, azt követően kereste meg az MTI, hogy csütörtökön fogadta őt a budapesti parlamentben Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

A törvény az év végén, vagy a jövő év elején készülhet el a politikai egyeztetések után. A tervezetről pénteken délután széles körű konzultációt tartanak Szabadkán a szerbiai magyar politikai és civil szervezetek, az egyházak és a magyar értelmiség képviselőinek részvételével – mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke – mint mondta – Kiss Pétert is tájékoztatta azokról az inzultusokról, amelyek az elmúlt időszakban érték a vajdasági magyarokat, s amelyekről szerdán Borisz Tadics elnökkel is beszélt. Pásztor István közlése szerint a szerb köztársasági elnök ígéretet tett az ügyekben folyó rendőrségi eljárás felgyorsítására és a felelősök felkutatására.

A Pásztor István és Kiss Péter találkozójáról kiadott csütörtöki közleményében a kormányszóvivői iroda kiemelte: a két politikus a vajdasági statútumnak nevezett tartományi alaptörvényről, valamint a Belgrád és a tartomány közötti hatáskörök megosztásáról szóló törvény megalkotásának folyamatáról is tárgyalt.

A megbeszélésen Kiss Péter kijelentette: ha a tervezetet a belgrádi parlament elfogadja, a térség számára modellértékű szabályozás születhet a kisebbségek jogairól, különösen a nemzeti tanácsok hatásköreit és azok állami finanszírozását tekintve – olvasható a közleményben.