Megszüntette az életveszélyt okozó testi sértéssel és más bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter házi őrizetét a bíróság és vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el; az indoklás szerint azért, mert Tasnádi annyit jár bíróságra és orvoshoz, hogy egyébként sem tud érvényesülni a házi őrizet.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint – a következetesen T. Péterként emlegetett – vádlottal szemben a lakhelyelhagyási tilalmat az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig rendelték el; a férfi Budapest területét csak engedéllyel hagyhatja el és köteles kéthetente jelentkezni a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon.

A közlemény szerint az enyhébb kényszerintézkedés elrendelésének oka, hogy a vádlott számos kérelmet nyújtott be részben az általa, részben a vele szemben kezdeményezett büntető és polgári peres ügyekben a házi őrizet olyan módosítására, amely lehetővé teszi, hogy a különböző ügyekben megtartott tárgyalásokon megjelenjen. Másrészt többször kezdeményezte, hogy a különböző ügyekben ügyvédjeivel rendszeres kapcsolatot tarthasson, illetve több ízben kérte azt is, hogy orvosi vizsgálat és gyógykezelés céljából módosítsa a bíróság házi őrizetét akként, hogy a vizsgálatokon megjelenhessen.

“A bíróság a fentiekre figyelemmel úgy ítélte meg, hogy a házi őrizet T. Péter vádlott vonatkozásában érdemben nem tud hatályosulni, hiszen számos esetben került sor annak olyan módosítására, hogy a vádlott a házi őrizete helyéül kijelölt ingatlant elhagyhatta” – olvasható a bíróság közleményében.

Hozzátették: mivel a vádlott az eljárási cselekményeken valamennyi esetben megjelent és feltételezhetően a jövőben is megjelenik, így a szökés, elrejtőzés veszélyétől már kevésbé kell tartani, a bizonyítási eljárás pedig a soron következő tárgyalási napon nagy valószínűséggel befejeződik, így a vádlottnál a házi őrizet további fenntartásának az indokai már nem állnak fenn.

Tasnádi Péter júniusban került előzetes letartóztatásból újra házi őrizetbe. Ennek előzménye az volt, hogy a Tasnádi Péter ellen sikkasztás miatt indult eljárást ügyészi indítványra egyesítették az életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárással. Az ügyek egyesítésével azonban vizsgálni kellett, hogy mennyi időt töltött Tasnádi előzetes letartóztatásban, és mivel legfeljebb három évig lehet valaki előzetes letartóztatásban, a bíróság – tekintettel arra, hogy úgy vélte, fennáll a bűnismétlés veszélye – elrendelte a házi őrizetét.

Tasnádi Péter januárban, sikkasztás gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. Sajtóértesülések szerint az a férfi jelentette fel őt, aki tavalyi szabadulása után befogadta a villájába. A férfi azt állítja, hogy 20 millió forintot adott egy közös vállalkozás reményében Tasnádinak, aki nem számolt el a pénzzel.

Tasnádi Péter az életveszélyt okozó testi sértés és felbujtóként elkövetett emberölés előkészülete miatt indult ügyben a házi őrizet elrendelése előtt már volt előzetes letartóztatásban is. A vállalkozót azzal vádolják, hogy – a vádirat szerint – meg akarta öletni feleségét és annak élettársát, valamint sósavat öntetett az anyósára.