Minden bizonnyal az Európai uniós jogszabályok egyik legismertebbje az uborkák görbületét szabályozó előírás. A híres-hírhedt szabályozás azonban hamarosan a múlté lehet, így a szokatlan alakú zöldségek és gyümölcsök visszakerülhetnek a boltok polcaira.

A görbe uborkák és 25 másik zöldség és gyümölcs küllemével kapcsolatos előírás hatályon kívül helyezésével kapcsolatos mostani javaslatot Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős tagja jegyzi. „Véget szeretnék vetni annak a vádnak, hogy az EU mindent részletekbe menően szabályoz” – mondta a dán biztos. A tagállamok képviselői jövő szerdán (2008. november 12.) hagyhatják jóvá Boel terveit.

A Bizottság javaslata szerint mindössze 10 növény esetében maradnának érvényben hasonló előírások. Ezek a növények teszik ki ugyanakkor az unión belüli zöldség-gyümölcs-kereskedelem háromnegyedét. Boel eredetileg mindegyik előírást szerette volna megszüntetni, ugyanakkor ezt egyes tagállamok – köztük Franciaország, Olaszország és Magyarország – a forgalmazók lobbizásának hatására határozottan ellenezték.

A tökéletlen kinézetű gyümölcsök és zöldségek megjelenésével az árak akár 40 százalékkal is csökkenhetnének, ráadásul jelentősen csökkenhetne a kárba vesző termés-mennyiség is, ami most akár a 20 százalékot is elérheti. A Tanácsban már júliusban szavaztak a kérdésről, azonban sem a standardok meghagyásához, sem pedig az eltörléséhez nem sikerült megszerezni a tagállamok minősített többségének a támogatását.

A Tanácsban kialakult patthelyzet miatt a döntés joga most a Bizottságra szállt. Boel szerint akár 2009 júliusában sor kerülhet az előírások hatályon kívül helyezésére.