Az Európai Parlament belső piaci bizottsága csütörtöki (2008. november 7.) ülésén támogatásáról biztosította azt a javaslatot, amely a játékok gyártóit szigorúbb biztonsági előírások betartására kötelezné.

A tagállamok néhány héten belül, még karácsony előtt megadhatják a végső jóváhagyást a javaslatnak, amely a jelenleg érvényben lévő, húszéves szabályozást váltaná fel. Az új szabályok az EU-n belüli és kívüli gyártókat egyaránt érintenék. Jelenleg Kína a legnagyobb játék-exportőr: 2006-ban 22 milliárd játékot értékesített külföldön.

A tervezett jogszabály korlátozná a vegyi anyagok használatát a játékok előállítása során, és szigorúbb követelményeket támasztana a termékek biztonsági figyelmeztetéseivel, használati útmutatóival szemben. Emellett külön szabályokat fogadnának el az ételekkel együtt árusított játékokra.

Az európai játékgyártók ugyanakkor számos kritikával illették a tervezetet, mivel az szerintük szükségtelen. Véleményük szerint az unióban már most is kellően szigorúak a biztonsági követelmények, és az újabb szabályok előnytelen helyzetbe hoznák a gyártókat.