A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) továbbra sem tartja támogathatónak a felsőoktatási törvény módosítását, különösen a vagyongazdálkodás jelenleg tervezett szabályozását – mondták el a két szervezet képviselői a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács keddi ülése után az MTI-nek.

Kis Papp László, az FDSZ elnöke kifogásolta, hogy semmilyen formában nem volt lehetőségük megvitatni a törvényjavaslatot, még a parlament oktatási bizottságának ülésére sem hívták meg őket, amikor az általános vitára alkalmasságról döntöttek a képviselők.

Kijelentette: a törvényjavaslatot ebben a formában általános vitára alkalmatlannak tartják, mivel a közintézmények átszervezéséről szóló, szintén a parlament előtt lévő javaslattal együtt megteremti a felsőoktatás magánosításának lehetőségét és a profitérdekeket helyezi előtérbe. Ez pedig az oktatók közalkalmazotti státuszának megszüntetésével is járhat – jegyezte meg.

Az oktatási kormányzattól azt várják, hogy a felsőoktatás egyéb aktuális kérdéseivel együtt teremtsen lehetőséget az érdemi vitára – mondta az érdekvédő.

Hozzátette: azt a választ kapták Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkártól, hogy az elhangzottakról tájékoztatja a tárca első emberét. A minisztérium még nem alakította ki álláspontját a törvényről – jegyezte meg. Hangsúlyozta: az FDSZ akár szerdán is hajlandó a tárgyalások folytatására.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke azt mondta, az a cél, hogy a közvagyont megóvják minden olyan beavatkozástól, ami nem az adófizetők és a felsőoktatás érdekét szolgálja és szolgálhatja.

Kis Papp László elmondta továbbá, tájékoztatást kaptak arról is, hogy a jövő évi költségvetésben humán kiadásokra a felsőoktatásban mintegy 13 milliárd forinttal jutna kevesebb, ami a 13. havi illetmények és a négyszázalékos béremelés elmaradásából fakad. Ebben a kérdésben az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság ülésén szeretnének előrelépést elérni – mondta a szakszervezeti elnök.