Nem az ügyészség utasítására gyanúsította meg a rendőrség az RTL Klub riporterét – derül ki a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményből. A BRFK kedd délutáni közleményében azt írta: ügyészségi utasításra történt a gyanúsítás.

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya nyomozást folytat hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt T. J-né és két társa ellen – olvasható az ügyészségi közleményben. Mint írták, az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki P. Gézát amiatt, hogy bűnsegédként működött közre hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében. A gyanúsított ez ellen panaszt emelt, amelyet az ügyészség bírál el.

Az ügyészség a nyomozásfelügyeleti tevékenység során az ügyben – mint minden más folyamatban lévő ügyben – értékelte a tényállást abban az értelemben, hogy milyen bűncselekmény megállapításának alapjául szolgálhat – áll a közleményben.

“Ez azonban nem tekinthető a konkrét ügyben sem állásfoglalásnak, sem pedig nyomozati utasításnak, ez az értékelés a nyomozó hatóságot nem köti, csak orientálja” – tudatta az ügyészség. Hozzátette: a nyomozó hatóság önállóan, a nyomozás során beszerzett bizonyítékok függvényében saját hatáskörben rendelkezik a gyanúsítás foganatosításáról, amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak.

Az RTL Klub munkatársát kedden rabosították a mozgássérülteknek kiállított uniós parkolóigazolványok hamisításáról készített riportjával összefüggésben a BRFK-n.

Polgár Géza riporter Budapesten, a Gyorskocsi utcában a rendőrségi nyilvántartásba vétel után újságíróknak elmondta: ujj- és tenyérlenyomatot, illetve DNS-mintát vettek tőle.

Az újságíró még a februárban sugárzott riport elkészítése előtt több alkalommal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, és elmondta, hogy az uniós rokkantigazolványokkal kapcsolatos visszaélésekről szeretne oknyomozó riportot készíteni.

Ezt követően a riporter több hónapos előkészület után talált közvetítőt, akinek segítségével egy önkormányzati ügyintéző kiadta neki a hamis igazolványt. Az újságíró még a riport közlése előtt feljelentést tett az ügyben, hamis igazolványát és a riporttal kapcsolatos dokumentumait, rejtett kamerás felvételeit átadta a rendőrségnek.

A riportert előbb tanúként hallgatták meg az ügyben, majd a múlt héten gyanúsítottként.

“A Budapesti Rendőr-főkapitányság fontosnak tartja közölni, hogy az RTL Klub oknyomozó riportere által feltárt, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával kapcsolatban indított büntetőeljárás során a Budapesti Rendőr-főkapitányság P. Gézát tanúként több alkalommal kihallgatta, gyanúsítására 2008. november 4-én került sor a Fővárosi Főügyészség korábbi utasítása alapján” – közölte kedd délután a BRFK. A rendőrség honlapján közzétett közleményükben hozzátették: ez ellen a férfi panasszal élt, védője indítványozta az eljárás megszüntetését, melyet a Fővárosi Főügyészség bírál el.

Emlékeztettek: az RTL Klub egyik riporterének feljelentése alapján 2008. január 30-án rendelt el nyomozást a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága vesztegetés bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen.

Az ügyet a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya vette át, három emberrel szemben folytatnak eljárást. Valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az újságíró mellett V. Imrét hivatalos személy által bűnsegédi minőségben elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, valamint vesztegetés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, továbbá T. Józsefné ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, valamint hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást.