A vételi szándék bejelentésére megszabott határidő lejárt, és mind az öt parlamenti párt élt azzal a vagyontörvényben rögzített lehetőséggel, amelynek révén kedvezményesen juthatnak hozzá pártingatlanjaikhoz. Száztizenöt ingatlanról született adásvételi szerződés, csaknem kétmilliárd forint értékben.

A vagyontörvény egy évvel ezelőtti elfogadása lehetővé tette, hogy az államtól – egészen pontosan a (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.|http://www.mnvzrt.hu/)-től – kedvezményesen megvásárolhassák a parlamenti pártok az általuk használt ingatlanokat.

Valamennyi párt bejelentette vételi szándékát, és 115 ingatlanról született adás-vételi szerződés, kétmilliárd 145 ezer forint értékben. A pártoknak június 30-ig kellett jelezniük, hogy mely ingatlanokat, épületeket akarják megvenni. “Ha ezt elmulasztották volna, akkor július elsejétől piaci alapú bérletet kellett volna fizetniük az irodákért” – mondta a Magyar Hírlapnak, Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője. Mint mondta, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 11, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) 17, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) 21, a Fidesz–MPSZ 22, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) pedig 44 ingatlant vásárolt.

A sokak által kritizált, és több mint egy éve az Alkotmánybíróság előtt fekvő vagyontörvény biztosítja azt, hogy állami segítséggel, kedvezményes hitellel juthatnak ingatlanokhoz a parlamenti pártok. A törvény szerint a pártok ingatlanvásárlásra egymilliárd forintos kölcsönt vehetnek fel az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). A jogszabályban rögzített konstrukció számos kedvezményt biztosít. A 15 éves kölcsönt a pártok kedvezményes hitelre – a mindenkori jegybanki alapkamat, plusz további egy százalék – kapják.

Szintén kedvező, hogy az állam kezességet is vállal a pártokért. Mindez azt jelenti, hogy ha egy párt nem tud fizetni az MFB-nek, akkor az APEH-en keresztül kifizetheti az adósságát. Ebben az esetben az állam maga dönt arról, hogy elzálogosítja-e az ingatlant, vagy elengedi-e a tartozást.