Az Európai Bizottság szerdán közel 1,4 milliárd euróra büntetett meg négy síküveggyártót, amiért a cégek illegális együttműködés keretében felosztották egymás között a piacot és bizalmas üzleti információkat osztottak meg egymással.

Az EU végrehajtó testülete szerdán összesen 1 383 896 000 euró büntetés megfizetésére kötelezte a japán Asahit, a brit Pilkingtont, a francia Saint-Gobaint és a belga Solivert, amiért a síküveggyártó vállalkozások 1998 és 2003 között rögzítették az irányárakat, felosztották egymás között a piacot és bizalmas üzleti információkat osztottak meg egymással.

Az illegális egyeztetésből főként az első három cég vette ki a részét, több találkozón azonban a belga Soliver is részt vett.

A Bizottság megállapítása szerint az érintett vállalkozások ezzel megsértették a kartelltevékenység és a korlátozó kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló uniós jogszabályokat, nevezetesen az EK-Szerződés 81. cikkét és az EGT-megállapodás 53. cikkét.

Mivel a Saint-Gobain visszaesőnek számít, ezért a Bizottság 60 százalékkal megemelte a rá eső büntetés mértékét. Az Asahi büntetését azonban 50 százalékkal csökkentették, miután a japán vállalat információkkal szolgált a jogsértés kivizsgálásakor.

Ez a legmagasabb összegű kartellbüntetés, melyet a Bizottság valaha kiszabott.