Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta a kamatadóról (banki megtakarítások után fizetett adóról) szóló irányelv módosítását. A testület ezzel bezárná a meglévő kiskapukat, és megnehezítené azok dolgát, akik ki akarnak bújni az adófizetés kötelezettsége alól.

A Bizottságot a 2005. július 1-jén életbe lépett irányelv hároméves rendes felülvizsgálatának a felgyorsítására a liechtensteini bankbotrány kirobbanását követően sürgették a tagállamok, azt az igényt megfogalmazva, hogy próbálja meg becsukni a szabályozásban meglévő kiskapukat.

A kamatadóról szóló irányelv értelmében az uniós tagállamoknak információt kell szolgáltatniuk uniós partnereiknek azok állampolgárainak náluk nyitott bankbetétjei után járó kamatjövedelmeiről, hogy azok odahaza ne kerülhessék el adófizetési kötelezettségeiket. A titkos liechtensteini bankszámlák ugyanakkor arra mutattak rá, hogy a magánszemélyek bankbetétjeiből származó eltitkolt jövedelmek csak a jéghegy csúcsai lehetnek.

A szabályozás értelmében három tagország – Ausztria, Belgium és Luxemburg – információcsere helyett 2011. június 30-ig forrásadót vethet ki a külföldiek náluk keletkezett banki megtakarításaira. A forrásadó kezdetben 20 százalék, ezt követően azonban ennek mértéke 35 százalékra emelkedik.

A Bizottság csütörtökön elfogadta az irányelv módosításáról szóló javaslatokat. Ezek értelmében az irányelv hatályát a jövőben a magánszemélyeken túl jogi személyekre is kiterjesztik. A direktíva hatályát – a bankbetéteken kívül – kiterjesztenék más pénzügyi termékekre is, így rendelkezései a részvényosztalékokból, vagy az életbiztosítási szerződések alapján szerzett jövedelemre is vonatkoznának.

Kovács László adóügyi biztos szerint bár az irányelv a saját hatásköre keretein belül hatékonyan működött, ám rendelkezéseit könnyen ki lehetett játszani. Éppen ezért van szükség arra, hogy kiterjesszék annak hatályát, ezzel is segítve az adóelkerülés felszámolását, mely nem csak a tagállami költségvetéseket érinti, de hátrányba hozza a becsületes állampolgárokat is.