A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) megnyugvással vette tudomásul, hogy a hatóságok megszüntették az RTL Klub oknyomozó újságírója ellen indított eljárást – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Az MLE közleményében felhívta a jogalkotói, jogalkalmazói és nyomozati jogkörrel rendelkező állami szervezetek figyelmét arra: “elgondolkodtató, ami történt”.

Az egyesület kiemelte: a gyanúsítottá vált újságíró a korrupció leleplezése és szankcionáltatása érdekében végezte a munkáját, felhasználva a nyilvánosság erejét és megsegítendő a rendészeti szervek eredményesebb nyomozását, emiatt pedig kellemetlenségek érték.

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján a szervezet úgy véli, az ügyészség és a rendőrség ugyan a jogszabályok szerint járt el eljárás megindításakor, ám megnyugvással konstatálta annak remélt megszüntetését, hiszen az alkotmányos szemlélet egy másik társadalmi érdek, a sajtó nyilvánosságot szolgáló funkciója érvényre juttatását is megköveteli.

“Esetünkben e két társadalmi érdek ütközésekor a kevésbé káros (sőt hasznos) a védelmet élvező” – áll a közleményben.

A Magyar RTL Televízió Zrt. azt közölte: a céget megnyugvással tölti el, hogy a teljes újságírói szakma felkarolta az ügyet, amely meggyőződésük szerint nem csak riporterük, hanem az oknyomozó újságírás ügye is volt.

“Az eljárás megszüntetéséről a Fővárosi Főügyészség a rabosítás után alig 2 nappal döntött. Reméljük, hogy ez precedensként szolgál minden hasonló ügyben, és bízunk abban, hogy a jövőben a hatóságok bölcsen járnak el a társadalom számára hasznos oknyomozó újságírói munka megítélésekor” – áll a közleményben.

Az ügyben vesztegetés miatt rendelt el nyomozást a rendőrség ismeretlen tettesek ellen január 30-án. A riportert – aki a mozgássérülteknek kiállított uniós parkolóigazolványok hamisításáról készített riportot az év elején – előbb tanúként hallgatták meg, majd a múlt héten gyanúsítottként. Az RTL Klub munkatársát kedden rabosították a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön közölte, hogy megszüntette a nyomozást a riporterrel szemben; úgy ítélte meg, hogy az újságíró cselekménye nem volt veszélyes a társadalomra. Álláspontja szerint azonban a meggyanúsítás törvényes és megalapozott volt, a riporter ugyanis büntetendő cselekményt követett el, amikor rábírt egy hivatalos személyt arra, hogy hamis okiratot készítsen neki.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen álláspontot foglalt el az ügyészség az RTL Klub munkatársának rabosítása ügyében, és az hogyan befolyásolta a rendőrség munkáját.