Három olyan bírósági per is folyik Szlovákia különböző bíróságain, amelyben a vádlottak padján ülőknek szervezett bűnözői körökben a közelmúltban elkövetett gyilkosságokért kell felelniük.

Az egyik vádlott a Meciar-kormány belügyminiszterével közösen is lencsevégre kapott, panziójában egykor tigriseket nevelő besztercebányai keresztapa, Mikulás Cernák, ezúttal hat gyilkosságért kell felelnie. Korábban már elítélték, de “csak” gazdasági bűncselekményekért és zsarolásért, az emberrablást és a gyilkosságot nem tudták rábizonyítani.

A monstre per hetvenkötetes vádiratának terjedelme tízezer oldal körüli, a főtárgyalás a múlt hétfőn kezdődött, és a tervek szerint december 11-ig tart. Területileg az eperjesi bíróság az illetékes, de a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt a tárgyalást a helyi börtönben tartják. A terepet a büntetés-végrehajtás kommandósai és kutyás járőrei biztosítják. Cernák és vádlott-társai elutasították a vádalkut, így ha a vád állításai bizonyítást nyernek, a közép-szlovákiai keresztapa élete hátralevő részét alighanem rács mögött tölti. Az ügyészség szerint Cernák 1994 szeptemberében megölte Jozef Filipet, októberében pedig bűntársával lelőtte Jozef Stefenkát. 1997-ben a vád szerint részt vállalt Pavol Lenhart meggyilkolásában. Még ebben az évben egy bandavezért, Milan Sipost és annak “tárgyalóját”, Emil Potascht is megölte. Őt vádolják azzal is, hogy nyolc késszúrással megölt egy rendőrt, Gustáv Slivenskyt, az áldozat levágott fejét pedig az egyik poprádi lakótelepen – elrettentésként – egy parkoló autó tetejére tette. A vád szerint a börtönből ő rendelte meg az alvilági körökben is ismert vállalkozó, Marián Karcel meggyilkolását is. Az utasítást a perben szintén vádlottként szereplő ügyvédje közvetítette.

Karcelt a kelet-szlovákiai alvilág erős embere, Branislav Adamco ölte meg. Ezért huszonnégy évet szabtak ki rá, ezt azonban a múlt héten a szlovák legfelsőbb bíróság tizenöt évre mérsékelte, mivel jogértelmezése szerint nem teljesültek a törvényi feltételek a rendkívüli börtönbüntetés kiszabásához. Adamco Karcelt 2000-ben családi háza előtt lőtte le egy csehszlovák gyártmányú 58-as gépkarabéllyal, legkevesebb 28 golyót eresztett belé. A besztercebányai kerületi bíróság már kétszer felmentette a gyilkosság vádja alól, de a legfelsőbb bíróság újabb bizonyítékokat talált. A tizenöt éves fegyházbüntetésről szóló ítélet jogerős, nem lehet ellene fellebbezni.

Adamco most valószínűleg huzamosabb időre marad hűvösön, mert a speciális bíróságon zsarolásért, bűnszervezet létrehozásáért, általános veszélyeztetésért, tiltott fegyvertartásért és károkozásért is felelnie kell. Ellene a pozsonyi járásbíróságon is folyik egy eljárás a “hidasi gyilkosság” néven ismertté vált, különösen tragikus alvilági leszámolás miatt. Ebben a nagykaposi bűnöző bandája a célszemély – egy volt rendőr – kocsijára nyitott tüzet 2004 decemberében, a járműben azonban nem az alvilág által halálra ítélt férfi, hanem annak élettársa és gyermeke ült, így ők kapták a golyókat.

A zsolnai bíróságon is folyamatban van egy rendőrgyilkos maffiózó Frantisek Salinger pere. 1997-ben Zsolnán, a nyílt utcán felrobbantották egy rendőr Tatra-613-as autóját. A 28 éves járőr, Martin Hlinica a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. Frantisek Salingert azzal vádolják, hogy ő rendelte meg a gyilkosságot. A zsolnai alvilág fejének december 1-jén emellett egy másik gyilkosságért is a vádlottak padjára kell ülnie: a vád szerint megölte Stefan Gazúrt, akit fedőszemélyként használt gazdasági bűncselekményekhez. A férfi tetemét csak tíz év elteltével találták meg. Jana Balogová zsolnai rendőrségi szóvivő szerint a 38 éves férfi négy gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, gyilkosságban való társtettességgel és kiterjedt gazdasági bűncselekményekkel gyanúsítható, így még jó ideig a vádlottak padján ülhet.