Hosszú hónapok egyeztetéseit követően a héten végre megállapodás születhet a közös agrárpolitika állapotfelméréséről. A Parlamentben többek között szavaznak az iskolásoknak juttatandó ingyenes gyümölcsökről, a kékkártya-irányelvről, de szó esik majd a gazdasági válságról is.

2008. november 17., hétfő

Európai Parlament

A héten az EP plenáris ülést tart Strasbourgban. Az első ülésnapon – a keddi szavazást megelőzően – megvitatják az 10 éves eurózóna előtt álló kihívásokról szóló jelentést, valamint azt a határozatot, melyben a képviselők felszólítanák a Bizottságot a férfiak és a nők egyenlő bérezését biztosító jogszabályjavaslat benyújtására.

Európai Bizottság

Janez Potočnik, az Európai Bizottság kutatásokért felelős tagja európai közgazdászokkal, tudósokkal és üzletemberekkel tart eszmecserét a pénzügyi válság kutatásokra gyakorolt hatásairól, valamint arról, hogy a kutatás-fejlesztés hogyan tudna hozzájárulni a gazdaság élénkítéséhez.

2008. november 18., kedd

Tanács

A közös agrárpolitika állapotfelméréséről benyújtott bizottsági javaslat lesz a fő témája a mezőgazdasági miniszterek kétnapos találkozójának. A Bizottság még 2008 májusában nyújtotta be javaslatát, melyről azóta a Mezőgazdasági és Halászati Tanács összes ülésén egyeztettek a szakminiszterek. Most várhatóan politikai megállapodás születik a kérdésben, habár heves viták várhatóak elsősorban a teljes szétválasztásról és a vidékfejlesztési támogatások arányának növeléséről.

Európai Parlament

A képviselők a plenáris ülésen megvitatják a szombati G20-csúcstalálkozó eredményeit valamint az Európai Bizottság 2009. évi munkatervét. Szavazásra mindkét kérdésről csak a decemberi plenáris ülésen kerül sor. Az EP tagjai szavaznak a kisiskolásoknak biztosítandó ingyenes gyümölcsadományokról, és a szerdai voksolást megelőzően vitáznak a közös agrárpolitika állapotfelméréséről szóló bizottsági javaslatról.

Európai Bizottság

„Foglalkoztatás Európában” címmel teszi közzé éves jelentését az európai munkaerő-piac helyzetéről a Bizottság, melynek középpontjában idén a mobilitás áll. Vladimir Spidla, a szociális ügyekért felelős európai biztos ennek kapcsán ismerteti a legfrissebb adatokat arról, hogy a több régi tagállam által bevezetett korlátozások hogyan befolyásolták a bolgár és román állampolgárok unión belüli mozgását. Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott két ország esetében idén ér véget a szabad munkavállalást korlátozó hétéves átmeneti időszak első szakasza.

2008. november 19., szerda

Európai Parlament

A plenáris ülés napirendjén több, a fejlődő országokkal kapcsolatos kérdés is szerepel. A Tanács és a Bizottság képviselőinek jelenlétében határozatot fogadnak el a Kongói Demokratikus Köztárság keleti részén elharapódzó erőszakos cselekményekről, valamint másnapi határozathozatal előtt a magasan képzett Európán kívüliek munkavállalását megkönnyítő kék kártya irányelvről is vitáznak majd az EP tagjai.

A nap folyamán José Manuel Barroso számot ad Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének és az EP frakcióvezetőinek arról, hogy milyen tervei vannak az általa vezetett Európai Bizottságnak a gazdaság élénkítésére.

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve alkalmából felszólal Sir Jonathan Sacks, a Nemzetközösség főrabbija.

2008. november 20., csütörtök

Tanács

Többéves előkészítés után megkezdi próbaüzemét az EUROPEANA digitális könyvtár, mely – az EU anyagi támogatásával – kezdetben kétmillió európai művészeti alkotáshoz (könyvek, folyóiratok, filmek, archív dokumentumok, képzőművészeti alkotások, építészeti és régészeti emlékek) digitalizált változatához biztosít hozzáférést. A próbaüzem előreláthatólag 2010-ig tart, amikorra a digitális könyvtárban tárolt alkotások száma eléri a célként megjelölt tízmilliót. Az esemény alkalmából az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Tanács következtetést fogad el a digitalizáció fontosságáról, valamint az internetes szerzői jogsértések visszaszorításának szükségességéről.

Európai Parlament

Az energiapolitika lesz a témája annak a közös parlamenti ülésének, melyen az Európai Parlament és a tagállamok törvényhozásainak képviselői vesznek részt.

Vítor Manuel da Silva Caldeira, az Európai Számvevőszék elnöke ismerteti a képviselőkkel az uniós pénzek 2007-es felhasználásáról készült jelentést. A múlt héten közzétett dokumentum több szabálytalanságot is feltárt strukturális alapokból kifizetett összegek kapcsán.

Európai Bizottság

Az északi-sarki térséggel kapcsolatos uniós politika megteremtését célozza meg a közlemény, melyet Benita Ferrero-Waldner külügyi és Joe Borg halászati biztosok ismeretnek. Egy közös Arktisz-politika segítséget jelenthetne az unió tengerészeti politikájának érvényesítéséhez is. A Bizottság javaslatának középpontjában az Északi-sark környezetének megóvása és az ott lévő erőforrások fenntartható felhasználása állnak.

2008. november 21., péntek

Tanács

A Gazdasági és Pénzügyek Tanácsa – Parlamenttel és a Bizottsággal való egyeztetést követően – második olvasatban megtárgyalja az EU jövő évi költségvetését.

Európai Bizottság

A nyelvtanulás európai helyzetéről tesz közzé jelentést a Bizottság.