Haditechnikai szakértő kirendeléséről döntött a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az UD Zrt. ügyében; az erről szóló határozatot a napokban kézbesítették az érintetteknek – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a cég jogi képviselője.

Futó Barnabás közlése szerint a határozatban az szerepel, hogy a Horváth József (a cég vezetője) és társai ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vétsége miatt folyamatban levő büntetőügyben rendelték el a szakértő kirendelését. Hozzátette: ügyfeleit nem gyanúsították meg sem a határozatban leírt vétséggel, sem más bűncselekménnyel.

A határozat szerint a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Technológiai Igazgatóságának – egyebek mellett – egy személyvédő eszközről, egy rádióvevőnek és egy nyomkövetőnek látszó eszközről, továbbá egy farönkbe és egy fatuskóba rejtett kameráról kell megmondania, hogy azok, illetve átalakított változataik haditechnikai, vagyis engedélyköteles eszköznek minősülnek-e. Az UD Zrt. álláspontja szerint ezek az eszközök nem engedélykötelesek – tette hozzá az ügyvéd.

Futó Barnabás beszámolt arról is, hogy egy másik – ugyancsak a napokban kézbesített – határozatban a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt.-nél lefoglalt több tucatnyi adathordozó, továbbá SIM-kártya és mobiltelefon kiadásáról döntött. Hangsúlyozta: ügyfelei átveszik ezeket az eszközöket, de álláspontjuk szerint nem bizonyítható, hogy az adathordozók, illetve azok tartalma ugyanaz-e, mint a lefoglaltaké. Emlékeztetett: korábban panaszt tettek a szerintük szabálytalan lefoglalás miatt. Ezt ugyan a Budapesti Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Főügyészség is alaptalannak találta, de felülvizsgálatra a Budai Központi Kerületi Bírósághoz fordultak, amely még nem döntött az ügyben.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán – összesen hat helyszínen – a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást az NNI még szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A bűnügy kapcsán ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter közleménye szerint egy “titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését”.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Az MTI megkereste az ügyben az NNI-t is, Bartha László szóvivő azt mondta: a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem közölnek részleteket.