Az EP gazdasági szakbizottsága alapvetően támogatja az Európai Bizottság terveit a jövedéki adók szabályainak felülvizsgálatáról. A képviselők egyértelműbbé tennék a szöveget, és meghatároznák, mikor vásárolhatnának az utasok vámmentes üzletekben. Arról is dönthetnek, szükséges-e megszabni, mennyi alkoholt, illetve dohányterméket vihetnek át a határokon a polgárok.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint a légi- és tengeri utasoknak csak akkor lehetne lehetőségük vámmentes vásárlásra, ha a közvetlen úticéljuk az EU-n kívül van. Az EP szakbizottsága azt javasolta, hogy az Európában átszállók is vásárolhassanak „duty free” üzletekben. (Eszerint tehát Budapestről londoni átszállással New Yorkba utazva nem csak Londonban, hanem Ferihegyen is lehetne vámmentesen vásárolni.)

A szakbizottság nem támogatta a jelentéstevő, Astrid Lulling (szocialista, luxemburgi) javaslatát, aki visszaállította volna a vámmentes boltokat az EU szárazföldi külső határain.

A magánszemélyek az uniós jogszabályok szerint átvihetik az egyik tagállamból a másikba a magánfogyasztás céljára vásárolt alkohol-, illetve dohánytermékeket. A jelenlegi uniós szabályozás iránymutatásokat határoz meg arra, mekkora mennyiség tekinthető saját fogyasztásra szántnak, bizonyos országok azonban abszolút hatérértékekként kezelték ezeket a megadott számokat.

Az Európai Bizottság a félreértelmezés lehetőségének elkerülése érdekében azt javasolta, töröljék az iránymutatásokra történő utalásokat. Az EP szakbizottsága viszont úgy vélte, ez még több bonyodalmat okozna, ezért a képviselők megtartanák az irányszámokat.

Az üzemanyagok jövedéki adózásánál a szakbizottság azt javasolta, hogy ha az egyik tagállamban vásárolt és leadózott terméket „nem tipikus” tartályban (tehát például nem az üzemanyagtartályban vagy szokásos tartaléktartályban) vinnék át egy másik tagországba, ez utóbbi államnak joga legyen kivetni rá a saját jövedéki adóját.

Az Európai Parlament az adópolitika területén konzultatív jogkörrel rendelkezik. A végső döntést az EU Tanácsa hozza, egyhangúlag.

Jelentéstevő: Astrid Lulling (PES, LU)

Jelentés: (A6-0417/2008) – A jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések

Javaslat: a Tanács irányelve a jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezésekről

Eljárás: konzultáció

A jelentés szövege