A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének – értesült kedden az MTI. Az információt az MDF megerősítette.

Sólyom László csütörtökön a Sándor-palotában mutatja be új jelöltjét a parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek jelenlétében.

Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője, aki a csütörtöki bemutatáson a konzervatív pártot képviseli, az MTI-nek megerősítette: az államfő a Győri Ítélőtábla elnökét jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Hozzátette: pártja a hétfői frakcióülésen alakítja ki álláspontját a jelölt személyéről.

Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács sem támogatott, bár az öt táblaelnök – köztük Havasiné Orbán Mária – egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett.

Az akkori parlamenti szavazáson az MSZP, az SZDSZ és az MDF nem támogatta Baka András megválasztását, a Fidesz és a KDNP igen. Az államfőnek azért kellett főbírót jelölnie, mert a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én lejárt. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg.

A bíróságok honlapján, a birosag.hu-n olvasható életrajz szerint Havasiné Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon 1976. márciusában fogalmazóként helyezkedett el. A bírói kinevezésére 1979 februárjában került sor ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba. 1987 novemberében a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki. 1997-ben újabb öt évre megerősítették posztján, míg a hat évre szóló mandátuma 2002-ben kezdődött. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július 1-vel nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.

Amennyiben Havasiné Orbán Máriát megválasztják, ő lesz a Legfelsőbb Bíróság első női elnöke.