Az EP alkotmányügyi bizottsága arra kérte a decemberben összeülő Európai Tanácsot, hogy olyan megállapodást hozzon tető alá, mely lehetővé teszi, hogy Írország 2009 tavaszán ratifikálhassa a Lisszaboni Szerződést.

A 16 igen- és 6 nem-szavazattal elfogadott jelentésében az EP alkotmányügyi bizottsága megismételte azon álláspontját, miszerint minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a Lisszaboni Szerződést még a 2009-ben esedékes európai parlamenti választások előtt ratifikálni tudják, és az életbe léphessen.

A Jo Leinen jelentéstevő (szocialista, német) a szakbizottsági voksolás előtt azt mondta, hogy ha a szerződés nem lépne hatályba még a választások előtt, akkor azzal az európai polgárokat fontos, új demokratikus jogoktól fosztanák meg.

A jóváhagyott szöveg szerint a Lisszaboni Szerződés keretén belül lehetőség nyílna arra, hogy az EU hatékonyabban kezelje a pénzügyi és az energiaválságból fakadó kihívásokat.

A szakbizottsági tagok többsége azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ír állampolgárok aggodalmait figyelembe lehet venni anélkül is, hogy módosítanának a szövegen, melyet eleddig 24 tagállam ratifikált. A testület mindenesetre felszólította Svédországot és Csehországot, hogy még 2008 vége előtt fejezze be a ratifikációs eljárást. A szakbizottság egyúttal arra kérte az ír kormányt, hogy olyan konkrét javaslatokat dolgozzon ki, amelyek rögzítik azokat a feltételeket, „amelyek mellett folytatni lehet a ratifikációs eljárást Írországban”.

Jo Leinen – aki egyben az alkotmányügyi bizottság elnöke is – mindehhez még hozzátette: nincs elfogadható magyarázat arra, hogy miért lenne könnyebb egy második ír népszavazást megnyerni az európai parlamenti választások után, mint azt megelőzően.

A bizottsági tagok rámutattak arra is, hogy a ratifikációs folyamat elhúzódása egyebek között az új Parlament és a Bizottság összetételére is befolyással lenne, ugyanúgy, mint az EU külpolitikai főképviselőjének a kiválasztására, illetve az alapvető jogok chartájának végrehajtására.

Az uniós állam- és kormányfők decemberi találkozójára utalva a képviselők arra kérték a Tanácsot: olyan megállapodást hozzon tető alá, mely Írország számára megnyitja az utat a ratifikációs folyamat 2009 tavaszán történő lezárása felé.

Az Európai Parlament plenárisa még a decemberi csúcs előtt szavazni fog a jelentésről.