Gyorsabb információcserét tesz lehetővé a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló törvény jogharmonizációs célú módosítása – mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlésben; az előterjesztést a frakciók támogatásukról biztosították.

A törvényjavaslat kizárólag a nyomozást megelőző szakaszra vonatkozó információcserét tartalmazza – közölte az államtitkár az általános vitában.

Mint mondta, a javaslat előírja, hogy bármilyen típusú, a bűnüldöző hatóságoknál meglévő információt vagy adatot a másik tagállam bűnüldöző hatóságának rendelkezésére kell bocsátani.

Az információcsere iránti kérelmek egységesítése érdekében két formanyomtatványt vezetnek be: egyet a megkereső, egyet a megkeresett tagállam számára – mondta Avarkeszi Dezső, megjegyezve: az előterjesztés meghatározza, hogy az információcserét milyen határidővel kell végrehajtani.

A politikus azt mondta, hogy rendelkeznek a spontán, azaz a kérelem nélküli információcseréről, valamint az információcserére vonatkozó kérelem elutasításának indokairól is.

Utalt arra, hogy a nyomozás megindulása utáni információcseréről szóló rendelkezéseket egy hete fogadta el a Ház.

Katanics Sándor (MSZP) szerint az emberi leleményességnek és kreativitásnak köszönhetően a bűnözők mindig két lépéssel a bűnüldöző hatóságok előtt járnak, az együttműködés pedig lehetővé teszi a hatékonyabb fellépést ellenük.

Kontrát Károly (Fidesz) szerint törvényjavaslat elfogadásával uniós kötelezettséget teljesítenek, ami érdemi eszközt is ad a magyar bűnüldöző hatóságok kezébe. A Fidesz-frakció támogatja az előterjesztést – mondta, megjegyezve, hogy sürgős tárgyalás helyett normál menetrendben is el tudta volna fogadni a Ház.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) is egyetértését fejezte ki a törvényjavaslatban foglaltakkal, szerinte az jelentős lépés a bűnüldözés hatékonyságának javulása felé.

Salamon László (KDNP) elmondta, támogatják a javaslatot, és úgy vélte, egyetemes európai és nemzeti ügy a bűnüldözés hatékonyabbá tétele.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta, az Országgyűlés következő ülésén a törvényjavaslat elfogadásáról dönt.