A kormány nem támogatja az áfa emelését, kizárólag szavazástechnikai okai vannak annak, hogy a támogatott sorban szerepel ez a javaslat a 2009-es adócsomaghoz benyújtott módosító indítványok között – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtök este.

A kormányszóvivő elmondta: a kormány tagjai annak ellenére nemmel fognak voksolni az MDF módosító indítványára – amely szerint 22 százalékra emelkedne az áfa -, hogy ez a kormány által támogatott módosító javaslatok között szerepel majd a voksoláskor. Hozzátette: ennek a döntésnek szavazástechnikai okai vannak, ugyanis csak így lehetett megoldani azt, hogy az áfaemelésről, vagyis a fedezetről előbb szavazzon a Ház, mint az MDF másik, a személyi jövedelemadó csökkentésére vonatkozó javaslatáról, azaz a bevételkiesésről.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: így mindenki számára egyértelműen kiderülhet a pártok álláspontja, hogy a két lábon álló javaslat mindkét elemét megszavazzák, vagy csak azt, ami népszerű, vagyis a személyi jövedelemadó csökkentését.

Az ellenzéki pártok a költségvetési bizottság múlt heti ülésén támogatták az MDF arra vonatkozó javaslatát, hogy a személyi jövedelemadó rendszerben az alsó kulcs, azaz a 18 százalék felső sávhatára a jelenlegi 1,7 millióról 2,2 millió forintra emelkedjen, az áfa mértékét pedig 22 százalékra emeljék fel.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek elmondta: az áfaemelésre vonatkozó javaslatot pénteken a frakció nevében kikéri a támogatott sorból, hogy a képviselőcsoport hétfői ülésén állást tudjon foglaljon róla.

Bízom abban, hogy a parlamenti patkó minden pártja átérzi azt, hogy nem lehet fedezet nélküli csekket kiállítani – fogalmazott a politikus.

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén szavaznak a képviselők az adótörvényekhez beadott módosító indítványokról: először a kormány által támogatott javaslatokról – a támogatott sorról egyetlen gombnyomással, a kikért indítványokról pedig külön-külön – majd a kabinet által nem támogatott képviselői indítványokról.