A kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek a Btk. módosítására vonatkozó javaslatát, mellyel ismét bevezetnék az uzsora-bűncselekmény fogalmát – közölte Draskovics Tibor.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, a kormány kezdeményezi, hogy a parlament rendkívüli eljárásban tárgyaljon a változtatásokról.

A rendelkezés rögzíti, hogy aki valakinek szorult helyzetét kihasználva olyan aránytalan szerződést köt, amelyben a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között feltűnő a különbség és ezzel nehéz anyagi helyzetbe hozza, vagy tartja a sértettet, bűncselekményt valósít meg. Az uzsora-bűncselekményt akkor szankcionálnák, ha azt valaki legalább két alkalommal követi el – tette hozzá.

Kifejtette: a bűncselekmény elkövetése akár három év szabadságvesztéssel is sújtható lenne, bűnszövetkezetben való elkövetésért pedig öt év járna.

A tárca szerint a rendelkezés világos és egyértelmű válasz egy új, a társadalom egészét fenyegető jelenségre, azoknak a magatartására, akik nehéz helyzetben lévő családok, anyagi kiszolgáltatottságát saját – aránytalan – előnyük szerzésére használják.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a törvény nem szabályozza, milyen kamat számít uzsorának, az aránytalanság mértékét a bírói gyakorlatra bízzák. A miniszter kitért arra is: a Btk. csak egy eszköz ebben a küzdelemben, a legfontosabb, hogy a sértettek megpróbálják elkerülni az ilyen helyzeteket; ha pedig mégis belekerülnek, időben értesítsék a hatóságokat, illetve éljenek a szociális ellátórendszer nyújtotta lehetőségekkel.

Mint közölte, biztosak abban, hogy az új tényállás birtokában a rendőrség hatásosabban léphet majd fel az ilyen esetekben.

Hozzátette: az előzetes konzultációk alapján a parlament egészében támogatottsága van a javaslatnak. A kormány kezdeményezi azt is, hogy rendkívüli eljárásban tárgyaljon róla az Országgyűlés.

A szaktárca ezzel egyidejűleg több ponton kezdeményezi a polgári törvénykönyv módosítását is. Így például állami és önkormányzati szervek nem köthetnének olyan szerződéseket, amelyek kizárnák adott esetben a kamat, késedelmi kamat fizetését.