A digitalizált ujjlenyomatot is tartalmazó biometrikus útlevelekre vonatkozó rendelkezéseket foglalja össze a külföldre utazásról szóló törvény módosítása, és azt is, hogy nemcsak a 14 éven felettiek, hanem már az újszülöttek is kapnának személyi igazolványt, mivel az uniós országok többségébe ezzel az okmánnyal is lehet utazni – mondta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az előterjesztés általános vitájában hétfőn este az Országgyűlésben.

Avarkeszi Dezső expozéjában kitért arra, hogy a jelenlegi, úgynevezett e-útlevél a digitalizált arcképmást már tartalmazza, de 2009 június végétől már teljesíteni kell a vonatkozó EU-s elvárásokat. Ekkortól kell bevezetni az ujjnyomatot is tartalmazó, második generációs e-útlevelet.

Mint elhangzott, az úti okmányok biztonságosabbá válnak a jogosulatlan felhasználással szemben, az okmány és annak valódi birtokosa között “megbízható és elválaszthatatlan” kapcsolat jön létre. A terrorizmus elleni küzdelemben is új eszköz, hogy biztonságosabbá válnak ezek az okmányok.

Az államtitkár elmondta, hogy az Egyesült Államok vízummentességhez előírt követelményeinek teljesítését is célozzák a változtatások, Washington ugyanis megköveteli a biometrikus útlevelet azoktól az országtól, amelyek vízummentességet élveznek.

Avarkeszi Dezső ismertetése szerint minden állampolgár személyi igazolványt fog kapni, nem csak a 14 éven aluliak. A személyi igazolvánnyal utazás lehetősége jelenleg csak a 14 éven felüliek számára biztosított, ugyanis a fiatalabbak most nem rendelkezhetnek ilyen okmánnyal. A javaslat szerint az újszülöttek hivatalból kapnának személyazonosító igazolványt, a hatóság hivatalból állítaná ki a személyi azonosító számot, valamint a TAJ-számot is.

Amennyiben a szülő igényli, elérhetősége a kiskorú lakcímkártyáján szerepelhet majd, ezzel biztosítva a gyermekek fokozottabb védelmét.

Tóth András (MSZP) felszólalásában közölte: kötelező uniós jogharmonizációról van szó.

Az újszülötteknek is járó személyazonosító igazolvány kapcsán kiemelte: végig kell gondolni, milyen használati értéke van egy pár hetes gyermekről készített fényképnek egy olyan igazolványon, amely hat évig érvényes.

Végiggondolható egy olyan alternatíva, amely szerint ezt az okmányt akkor kapja meg az újszülött, amikor a törvényes hozzátartozói igénylik, hiszen annak elsősorban külföldi utazáskor van haszna – jegyezte meg.