Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz érkező ombudsmani megkeresések legtöbb esetben olyan konkrét, adó- és illetéküggyel kapcsolatos panaszok, amelyek jellemzően az adóhatóság valamely eljárását, illetve intézkedését, vagy az intézkedés elmaradását sérelmezik.

2007-ben összesen 49 megkeresésből 47-re adott érdemi választ az adóhatóság. (2 ügyben nem volt válaszadási kötelezettsége).

A 47 ügyből 26 esetben még 2007-ben elfogadta a választ az APEH-et megkereső ombudsman, így 2008. elején a fennmaradt 21 ügyben nem volt ismert, hogy az adóhatósághoz kérdéssel, észrevétellel forduló országgyűlési biztos elfogadja-e az APEH válaszát, illetve a tett intézkedéseit. 1 esetben (EMMA nyilvántartás) 2007-ben már elfogadta a választ az ombudsman, majd 2008-ban visszatért a kérdésre és intézkedést kért, amelyet az APEH meg is tett.

2008. szeptember 30-áig az előző évről áthúzódott 21 ügyből 11-ben (ebből 1 ügyben vizsgálati jelentéssel) elfogadta a választ az illetékes ombudsman, 10 üggyel kapcsolatban a mai napig nem kapott visszajelzést az APEH a kérdéssel élő országgyűlési biztostól.

2008. I-III. negyedévében összesen 18 ügyben érkezett ombudsmani megkeresés az adóhatósághoz. Ebből 1 megkeresés a vagyonosodási vizsgálatokról való általános tájékozódásra vonatkozik, melyben már többszöri – a Központi Hivatal érintett főosztályaival egyeztetett – levélváltás történt az ombudsmannal, a vizsgálat az ombudsman részéről még nem zárult le.

Az APEH Központi Hivatalának Jogi és Koordinációs Főosztálya a fennmaradó 17 ügyből 15-ben adott érdemi választ az országgyűlési biztosoknak, a további 2 megkeresésre a válaszadás folyamatban van.

A 15 ügy közül az illetékes ombudsman 3 esetben elfogadta az APEH válaszát, 1-ben további intézkedést kért, amit megtett a hivatal, de erre még nem reagált az országgyűlési biztos. Egy ügyben az adóhatóság válaszát – jelentés formájában – részben fogadta el, de emellett intézkedést is kért, melyre a válasz kialakítása jelenleg folyamatban van, 10 ügyben pedig az APEH érdemi válaszára még nem reagált az országgyűlési biztos.