Nem sikerült megállapodásra jutni a személygépkocsik szennyezőanyag-kibocsátásáról a Tanács, a Bizottság és Parlament képviselőinek kedden (2008. november 26.). Az uniós intézményeknek abban nem tudtak megegyezni, hogyan büntessék az előírásoknak nem eleget tevő gyártókat.

A tárgyalások december 3-án folytatódnak egy újabb „trialógussal”, és a várakozások szerint legkésőbb az Európai Tanács decemberi üléséig sikerül majd megegyezni a kérdésben. A tárgyalások során elsősorban Olaszország ellenezte, hogy magas büntetést helyezzenek kilátásba a gyártók számára. A magasabb büntetések hívei viszont azzal érvelnek, hogy ha csak kismértékű bírságot szabnak ki, azt a gyártók egyszerűen áthárítják a vevőkre és nem fognak környezetvédelmi fejlesztéseket végrehajtani.

Hétfőn az állandó képviselőknek már sikerült megállapodniuk az autók széndioxid-kibocsátási határértékeiben, a szankciókról azonban nem döntöttek. Az új szabályok szerint a gyártóknak 2012-től kellene csökkenteni a járművek károsanyag-kibocsátását, melynek mértéke 2015-re 130 gramm szén-dioxid lenne kilométerenként. A végső cél az, hogy 2020-ra a kilométerenkénti széndioxid-kibocsátás ne haladja meg a 95 grammot.

A 2015-ös határidő már elve egy kompromisszum eredménye: az eredeti elképzelésekkel szemben három év haladékot adtak a gyártóknak az autóipar jelenlegi nehézségei miatt. Számos tagállam ugyanakkor ellenzi, hogy a nehéz helyzetben lévő autóiparra további terheket rójanak. Októberen az új autók eladása 14,5 százalékkal esett vissza Európában.

Az autóipar szóba került Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár hétfői (2008. november 24.) találkozóján is. A két vezető leszögezte, hogy támogatni kell az autógyártókat. Sarkozy hangsúlyozta: az amerikai gyártóknak juttatott 25 milliárd dolláros támogatás hátrányos helyzetbe hozza az európai gyártókat.