Kitiltják a legszennyezőbb járműveket Budapest belső részeiből évente négy és fél hónapra, ha elfogadják a Fővárosi Közgyűlés új szmogriadó-rendeletét – tudta meg az MTI szerdán fővárosi képviselőktől.

A rendelettervezetet – amelyet csütörtökön akarnak a Fővárosi Közgyűlés napirendjére venni – pótkézbesítéssel juttatta el a városvezetőség a képviselőknek. Az elképzelés szerint jövő évtől október 20. és március 8. között évente kitiltják a Hungária körúttól befelé eső városrészekből a legszennyezőbb járműveket. Ezeket a rendszámtáblán elhelyezett sárga, hatszögletű környezetvédelmi matrica jelöli.

A szmogriadó legmagasabb, riasztási fokozatának elrendelésekor Budapest egész területén a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan, páros napokon csak a páros és a nulla számvégződésű járművek közlekedhetnének. Kivételt képeznek a tömegközlekedési, valamint a tiszta gázüzemű, az elektromos meghajtású, a hibrid és az Euro-5 környezetvédelmi kategóriájú járművek, továbbá a diplomáciai rendszámú gépjárművek, a mentők, a tűzoltók, a szemétszállítók, a rendőrök és a fővárosi polgármesteri hivatalok járművei. A legjelentősebb mintegy harminc ipari légszennyezőtől a szennyezőanyag-kibocsátás legalább huszonöt százalékos csökkentését várják el, és tilos lesz a kerti hulladék-, valamint az avarégetés.

A tervezet szerint a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelésekor önkéntes önkorlátozó lépésekre kérik a fővárosiakat. Ekkor még nem rendelik el a páros-páratlan elvű forgalomkorlátozást, és az ipari szennyezőknek sem lesz kötelező a teljesítmény-csökkentés, azt önkéntesen várják el tőlük. A hulladék- és avarégetés tilalma viszont akkor is érvényben lesz.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztésében az a javaslat is szerepel, hogy az önkormányzat – felterjesztési jogával élve – kezdeményezze a három szakminiszter októberben hatályba lépett együttes rendeletének módosítását, illetve hatályon kívül helyezését. Az ugyanis olyan szigorú előírást tartalmaz a levegő szállópor-tartalmával kapcsolatban, amilyet egyetlen EU-tagállam sem vezetett még be. A szmogriadó riasztási fokozatát egyébként a levegő szállópor-tartalmának ismeretében rendelik el.

A szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha két mérőállomáson, egy időben mért légszennyezőanyag-koncentráció három egymást követő egyórás átlaga, illetve a szálló por esetében két egymást követő napi átlaga meghaladja a szakminiszterek rendeletében rögzített tájékoztatási vagy riasztási küszöbértéket.