Amennyiben az Országgyűlés nem szabályozza újra a külképviseleti szavazást, 2010-ben nem lehet külföldön szavazni – hívta fel a figyelmet László Róbert, a Political Capital Institute (PC) választási szakértője.

A választási szakértő az MTI-nek nyilatkozva szerdán kifejtette: a választási eljárásról szóló törvényt 2005-ben úgy módosították, hogy a külföldi szavazásra vonatkozó rendelkezések 2009. december 31-én hatályukat vesztik.

Nincs mód a rendelkezés hatályban tartására, mivel az Alkotmánybíróság áprilisban kimondta: alkotmányellenes, hogy nem biztosítják azoknak az állampolgároknak a szavazati jogát, akik a külképviseleti szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldön tartózkodnak. Az Ab 2008. december 31-ig adott határidőt az Országgyűlésnek, hogy alkossa meg az új szabályozást – magyarázta László Róbert.

Mint mondta, az Ab határozata elkerülhetetlenné teszi egy, a jelenleginél korszerűbb szabályozás megalkotását, “ami számtalan részletkérdést felvet, megoldása hosszadalmas szakmai és politikai egyeztetést igényel”.

“Annak érdekében, hogy a választópolgárok egy 2004 óta meglévő jogukat ne veszíthessék el, a külképviseleti szavazás újraszabályozásának folyamatát haladéktalanul meg kell megkezdeni” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy bár viszonylag kevesen éltek eddig szavazati jogukkal külföldön, “nem mennyiségi, hanem minőségi és bizalmi kérdésről van szó”, és az Országgyűlésnek minél előbb rendeznie kell ezt a kérdést, “hogy a választók lássák, van miért bízniuk alkotmányos berendezkedésünkben”.

A PC nyílt levélben hívta fel az országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy ha a parlament nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének, és elodázza a külképviseleti szavazás korszerű szabályozásának megalkotását, 2010-ben nem lesz mód a külföldön szavazásra.

A PC közéleti elemző műhely november 11-én már rámutatott egy alkotmányos visszásságra: akkor arra emlékeztettek, hogy egy 2005-ös alkotmánybírósági határozat ellenére sem történt meg a választókerületek között kialakult aránytalanságok kiküszöbölése 2007-ig. Az Országgyűlés ezzel mulasztásos alkotmánysértő állapotot tart fenn, és a soron következő általános országgyűlési választások alkotmányossága is megkérdőjelezhetővé válhat majd – írták akkor.

A külképviseleti szavazás újraszabályozásával kapcsolatban a Választási Szakértők Kollégiuma – amely az Alapítvány a Választásokért szakértői bázisa – november elején egy “étlapot” állított össze az elektronikus szavazás lehetőségeiről. Máté Gábor, az alapítvány elnöke az MTI érdeklődésére akkor elmondta: a szakértők olyan megoldásokat keresnek, amelyek biztosíthatnák, hogy a választás napján leadott szavazat még az eredmény megállapításának az idejére a világ bármely pontjáról Magyarországra érkezhessen.

Máté Gábor szerint ezt akkor lehetne elérni, ha a jogalkotók az elektronikus szavazás valamelyik – a világ számos országában már ismert – formája mellett döntenének. A szakember a szóba jöhető megoldások között említette az érintőképernyős szavazógépet, a beszkennelt szavazólapot vagy az interneten leadott szavazat lehetőségét.

Az alapítvány elnöke akkor azt mondta, ahhoz, hogy a külföldön szavazás kérdése ne politizálódjon át, a parlamenti pártok szakértőinek még jóval a 2010-es parlamenti választások előtt meg kellene egyezniük az elektronikus voksolás valamelyik formájában.