A belügyminiszterek döntése értelmében a jövőben akár börtönbüntetésre is számíthat az, aki nyilvánosan rasszizmusra vagy idegengyűlöletre buzdít. A tagállamoknak két évük lesz arra, hogy az erről szóló kerethatározatot átültessék nemzeti jogrendjükbe.

Akár egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható lesz az, aki a jövőben faji, vallási, nemzeti vagy etnikai csoportok, vagy azok tagjai ellen – akárcsak képek vagy röpiratok formájában is – nyilvánosan gyűlöletre vagy erőszakra buzdít – egyebek között erről döntöttek csütörtöki tanácsülésükön az Európai Unió belügyminiszterei. Hasonló büntetésre számíthat az is, aki tagadja vagy trivializálja a népirtásokat, illetve az emberiség elleni bűntetteket és a háborús bűnöket. A miniszterek döntése értelmében az egyes tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy azokat a megnyilvánulásokat büntetik, melyek ténylegesen veszélyeztetik a közrendet, vagy azokat is, melyek fenyegető jellegűek.

„A rasszizmusnak és az idegengyűlöletnek nincs helye Európában, miként a világ egyéb részein sem kellene, hogy helye legyen” – hangsúlyozta Jacques Barrot bel- és igazságügyi biztos, hozzátéve, hogy a párbeszédnek és a megértésnek úrrá kellene lennie a gyűlöleten és a provokáción. A bizottsági alelnök üdvözölte, hogy komoly és hatékony büntetést vezetnek be a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen, melyek közvetlenül sértik az olyan európai uniós elveket, mint a szabadság, a demokrácia, illetve az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság tisztelete. A tagállamoknak két évük lesz arra, hogy a rasszizmus és idegengyűlölet elleni kerethatározatot átültessék nemzeti jogrendjükbe.