Megszüntette a főügyészség az erzsébetvárosi ingatlanügyben meggyanúsított vállalkozó előzetes letartóztatását – erősítette meg a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Fazekas Géza tájékoztatása szerint a főügyészség azért döntött így, mert álláspontjuk szerint az előzetes letartóztatás oka megszűnt. Hangsúlyozta: a vállalkozó továbbra is gyanúsított az ügyben.

A Népszava és a Magyar Nemzet számolt be szombati számában arról, hogy már nincs előzetes letartóztatásban Nagy György, az erzsébetvárosi ingatlanügyben letartóztatott vállalkozó. A Népszava tudomása szerint a vállalkozót vádalku nyomán engedték el. Fazekas Géza hétfőn az MTI-nek azt mondta: ezt nem tudja megerősíteni.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt november 25-én vette őrizetbe az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét, Gál György szabad demokrata önkormányzati képviselőt, a párt erzsébetvárosi frakcióvezetőjét, akinél házkutatást is tartottak. A képviselőt két nappal később előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A főügyészség korábban az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyomozás adatai szerint a gyanúsítottként kihallgatott férfi és egy vele együttműködő vállalkozó a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott és további, mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelte meg.

A gyanú szerint a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke 2002-től kapcsolatban állt azzal a vállalkozóval, aki az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követően – off-shore társaságok közbeiktatásával – rövid időn belül jelentős haszonnal külföldi befektetőknek értékesíteni.

A főügyészség közlése szerint az ingatlanok vételárára vonatkozó előzetes egyeztetésük alapján megállapodtak abban, hogy a vállalkozó projektcégeket alapít, amelyek a valós forgalmi érték alatti vételáron vásárolják meg a kiszemelt ingatlanokat. A vállalkozó az egyes cégekbe a bizalmas ismerőseit “strómanként” helyezte el.

Mint írták, a vételárról történt egyeztetésen a gazdasági bizottság elnöke közölte a vállalkozóval, mennyit kell a részére fizetnie azért, hogy az adott házat neki, illetve az általa alapított projektcégnek adja el az önkormányzat.

Ezután a gazdasági bizottság elnöke felvette a kapcsolatot az ügyletbe bevont értékbecslő cég vezetőjével, akivel szóban közölte, hogy mely ingatlant és milyen forgalmi értékre kell felértékelnie. A valótlan tartalmú értékbecslés felhasználásával a gazdasági bizottság elnöke az ingatlan valós forgalmi értékét tekintve a gazdasági bizottság tagjait, majd ezt követően a képviselő-testületet tévedésbe ejtette – ismertette a főügyészség.

Mint a főügyészség közölte, a megalapozott gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek 2003-ban és 2004-ben, a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke pedig összesen 195 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól támogató segítségéért. A közleményben hozzátették: a gazdasági bizottság elnöke tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Gál György ügyvédjén keresztül azt közölte, felfüggeszti SZDSZ-es párttagságát, átadja az önkormányzat gazdasági bizottságának vezetését, ám mandátumáról nem mond le.