Az Országos Rádió és Televízió Testület egy tag távollétében egyhangúlag elfogadott határozatában megállapította, hogy az Echo TV Mélymagyar c. műsorának 2008. július 1-jei adása alkalmas volt a cigány kisebbség elleni gyűlölet keltésére, ezzel a műsorszolgáltató magatartása a Médiatörvény alapelvi rendelkezését megsértette, ezért a műsorszolgáltatóval szemben
bírságot szabott ki.

A vizsgált műsorszámban folytatott beszélgetés témáját a falvakban élők életkörülményei, megélhetési gondjai és a segélyezés adták. A beszélgetés résztvevői a közbeszédben jelenlévő kérdés, a roma és nem roma lakosság esetleges szembenállásának megvitatását is érintették, melyben a meghívott vendégek tartózkodtak a romákkal szembeni előítéletes megnyilvánulásoktól.

Az ORTT álláspontja szerint viszont a műsorvezető szavai összességében úgy voltak értelmezhetők, hogy a cigányok agresszív, szapora, italozó és bűnöző életmódot folytató csoport, melynek legális jövedelemforrása a szociális segély. Megszólalásai a többség és a kisebbség konfliktusát a romák “terrorizáló, antiszociális, elviselhetetlen, mindent ellopó” viselkedésére vezette vissza, amely jogosan váltja ki a többségi társadalom haragját. A műsorvezető ezek után a problémák erőszakos megoldását vizionálta. A határozat szerint az is jogsértő, hogy a műsorvezető a new york-i feketék bűnözői hajlamairól is beszélt.

Az ORTT szerint a műsorszám így sztereotípiákból építkező, bűnbakkereső üzeneteket közvetített, ez pedig közvetlenül hozzájárulhat a cigánysággal szembeni előítéletek további erősödéséhez és a társadalmi konfliktus elmélyítéséhez. A műsorszolgáltató tevékenysége ezzel kimerítette a gyűlöletkeltés Médiatörvényben tiltott magatartását.