Külön jelzést kell használniuk és biztonsági övvel kell rendelkezniük a jövőben a gyermekeket szállító járműveknek – mondta Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Molnár Gyula (MSZP) azt kérdezte, van-e arra lehetőség, hogy a gyermekszállítás speciális szabályait kialakítsák? A kormány tervezi-e a jobbkezes utcák biztonságának felülvizsgálatát, a KRESZ-szabályok módosítását – tudakolta. Megjegyezte: lehet, hogy el kellene menni odáig, hogy az egyenrangú útkereszteződésekben, minden irányba stoptáblát tegyenek.

A szocialista képviselő (a XI. kerület polgármestere) kitért arra, hogy a kerületében múlt szerdán egy gyermekeket szállító kisbusz karambolozott egy személyautóval, a balesetet a jobbkézszabály figyelmen kívül hagyása okozta. Hozzátette: a balesetben hatan megsérültek, közülük ketten súlyosan. Mint mondta, az önkormányzat megvizsgálja a jobbkézszabályos utcák átalakításának lehetőségét, hogy biztosítsák a jobb beláthatóságot.

Puch László államtitkár válaszában közölte: az új KRESZ-szabályok 2009. szeptember 1-től lépnek hatályba. Kiemelte, hogy a jövőben megkülönböztető jelzést kell feltüntetni a gyermekeket szállító járműveken, például iskolabusz felirattal. Emellett biztonsági övekkel kell felszerelni ezeket a járműveket, és a 135 centiméternél alacsonyabb gyerekeket gyermekbiztonsági rendszerekbe kell helyezni.

Az államtitkár azt mondta, hogy álló utas szállítására nem lesz lehetőség gyermekek szállításakor. Puch László úgy vélte, érdemes felülvizsgálni a jobbkezes utcákat is.