Jövő péntektől megszűnik az ellenőrzés a svájci határátkelőknél, miután az alpesi ország is csatlakozik a schengeni övezethez. Az utazóknak azonban továbbra is szükségük lehet útlevélre vagy személyi igazolványra – tájékoztatta Szelestey Lajos külügyi szóvivő hétfőn az MTI-t.

“Svájc hivatalosan is bejelentette, hogy 2008. december 12-től csatlakozik a schengeni tagállamokhoz. Ennek értelmében a jövő péntektől a svájci határokon megszűnik a személyek ellenőrzése, a repülőtereken ez azonban csak 2009. március 27-től lép életbe” – írta közleményében Szelestey Lajos.

Az utazóknak – így a magyar állampolgároknak is – a határvizsgálat megszűnése után is szükségük lesz az érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra. A svájci hatóságok az országon belül bármikor ellenőrizhetik, hogy a külföldi rendelkezik-e a beutazás és a tartózkodás előírt feltételeivel, így például az ottléthez szükséges anyagi fedezettel.

Változatlanul fennmarad a határon az áruk ellenőrzése, mivel Svájc sem az EU-nak, sem az európai vámuniónak nem tagja. A vámvizsgálat során biztonsági okokból bármikor elrendelhetik a személyek ellenőrzését is – hangsúlyozta Szelestey Lajos.

A kilencven napot meghaladó tartózkodás, illetve a munkavállalás feltételei Svájc schengeni csatlakozása után sem módosulnak. A Liechtensteini Nagyhercegség továbbra sem része a schengeni övezetnek, így ezen a határszakaszon ellenőrzésekre kell számítani.

A schengeni egyezményt 1985-ben az NSZK, Franciaország és a Benelux-államok a luxemburgi Schengenben írták alá a közös határaikon való ellenőrzés megszüntetéséről, állampolgáraik szabad mozgásáról. A terv megvalósításának határidejét 1990. január 1-jére tűzték ki, a végrehajtási megállapodás aláírására azonban csak 1990. június 19-én került sor, a hatályba lépés időpontja pedig többszöri módosítás után 1995. március 26-ra tolódott.

Magyarország 2007. december 27-én csatlakozott az egyezményhez.