Műsorszolgáltatási díjának jelentős csökkentését kérte az Országos Rádió és Televízió testülettől (ORTT) mindkét országos kereskedelmi tévécsatorna; az ORTT szerdai ülésén elutasította a kérést – értesült a médiahatóság több tagjától az MTI.

“A jelenlegi jogszabályi környezetben nem teljesíthető a kérés” – indokolta egyikük egy tavaly téli törvénymódosításra hivatkozva.

Mindeddig sem az RTL Klub, sem a TV2 nem válaszolt az MTI azon megkeresésére: mire hivatkozva, és mekkora mérséklést kértek, illetve tudnak-e arról, hogy az ilyen ügyekben nem dönthet idén a testület, mivel a digitális átállásról szóló törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása megtiltotta ezt.

A KDNP támogatásának hiányában négypártiként benyújtott módosítás szerint az ORTT “azzal a feltétellel írhat ki, és bírálhat el rádiós vagy televíziós műsorszolgáltatási jogosultságra vonatkozó pályázatot, illetve újíthatja meg bármely rádió vagy televízió műsorszolgáltató jogosultságát, hogy a jogosultság időtartama az audiovizuális médiaszabályozásra vonatkozó új alaptörvény hatálybalépését követő 120. napon, de legkésőbb 2008. december 31-én lejár. A testület egyetlen műsorszolgáltató esetében sem csökkentheti a műsorszolgáltatási díjat.”