Az Európai Bizottság adójavaslat-csomagot készít az energiahatékonyság növelését és az éghajlatváltozás lefékezését célzó uniós erőfeszítésekhez kapcsolódva – mondta Kovács László adópolitikáért felelős biztos a pénzügyminisztereinek tegnapi (2008. december 2.) ülésén.

Mint ezt követően az MTI-nek nyilatkozva elmondta, az unió székhelyén „zöld adócsomagként” emlegetett előterjesztést a Bizottság a jövő év első felében ismerteti majd.

A csomag elemei közé tartozik a csökkentett áfakulcs alkalmazása az energiatakarékosságot, az energiahatékonyságot előmozdító anyagok, berendezések forgalmazására, illetve az erre irányuló szolgáltatásokra. A Bizottság azt is kezdeményezni fogja, hogy az energiafelhasználásra vonatkozó adóalap a jelenlegi helyzettől eltérően ne kizárólag az energiatartalomtól függjön, hanem a széndioxid-kibocsátástól is. Ez utóbbi adó- és árelőnyt adna a megújuló energiaféleségeknek – emelte ki a magyar biztos.

Mindez segítené az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának visszafogását, közvetve pedig csökkentené a függőséget a fosszilis energiahordozóktól (kőolaj, földgáz).