Tartalmilag egyetért az országos rendőrfőkapitány az ombudsmannak a jogosítvány ittas járművezetéskor történő azonnali elvételével kapcsolatos jelentésével, de egyúttal pontosításokat módosításokat is fűz hozzá – olvasható rendőrségi honlapon csütörtökön.

Szabó Máté országgyűlési biztos szeptemberben nyilvánosságra hozott jelentése szerint nincs alkotmányos indoka annak, hogy ittas járművezetéskor a jogosítványt minden esetben a helyszínen el kell venniük a hatóságoknak a sofőrtől, ez egyfajta előrehozott büntetés. A jogalkotó egyoldalúan, a garanciák beépítése és a szükséges technikai fejlesztés nélkül hirdette meg a zéró toleranciát.

Bencze József országos főkapitány válaszlevelének kivonatában a police.hu internetes oldalon az olvasható: “a jelentésben meghatározott intézkedésekkel történő tartalmi egyetértésemen túl szükségesnek látom kifejteni a jelentés egyes megállapításával kapcsolatos szakmai álláspontomat, ugyanis megítélésem szerint több megállapítás pontosításra, illetve módosításra szorul”.

A technikai fejlesztésre vonatkozó ombudsmani felvetés kapcsán a főkapitány azt közölte: most készítenek elő egy közbeszerzési eljárást, melyben 500 darab kézi elektromos légalkoholmérő berendezést szerez be a rendőrség. A vérminta-vételek kiváltására alkalmas, telepített légalkoholmérő készülékekből pedig 160 darabot vásárolnak majd a tervek szerint. Továbbá az ombudsmani jelentésnek megfelelően még idén visszavonják az elektromos alkoholszondák rendőrségi alkalmazásáról szóló ORFK-intézkedést és helyette ORFK-utasítást bocsátanak ki.

A főkapitány válaszlevele ugyanakkor tartalmazza többek között azt is, hogy bár az ombudsman az ORFK külön megkeresését nem tartotta indokoltnak, azért a jövőben egy “ilyen horderejű ügy esetében készséggel közreműködünk vizsgálatuk lefolytatása során szakmai álláspontunk kifejtésével. Ilyen módon remélhetőleg megelőzhető lenne, hogy már a jelentés nyilvánosságra hozatalát követően kerüljön sor a jelentésben foglalt egyes megállapításoktól esetlegesen eltérő szakmai véleményünk kifejtésére, és annak eredményeként – reményeink szerint – a jelentés egyes megállapításainak módosítására”.