Az Európai Parlament mai brüsszeli plenáris ülésén vitatta meg a klíma- és energiacsomaggal kapcsolatos tárgyalások jelenlegi állását. Ezzel egy időben tovább folynak az Európai Parlament és a Tanács közötti egyeztetések, továbbá a mai napon ugyancsak Brüsszelben tárgyalnak a csomagról az unió környezetvédelmi miniszterei, illetve energiaügyi miniszterei. A parlamenti ülésen felszólaló Olajos Péter (MDF) európai parlamenti képviselő több bátorságot kért a tagországoktól és egyenlő mércét a kibocsátás-csökkentések előírásában.

Olajos meglátása szerint valamennyi tagállam elkötelezett abban, hogy megakadályozzák a globális környezeti katasztrófát és tisztában vannak azzal, hogy minél később cselekszenek annál nagyobb lesz ennek költségvonzata, melyet az unió állampolgárainak kell megfizetnie, ugyanakkor megkérdőjelezte a döntéshozók bátorságát a cselekvésre és a szükséges áldozatvállalásra.

A politikus úgy véli a parlament elé került jogszabálycsomag is az unió elkötelezettségét mutatja a cselekvés tekintetében, másrészről viszont részrehajló, következetlen és kettős mércét alkalmaz a végrehajtás tekintetében. “Egyes tagországoknak megengedi, hogy több szén-dioxidot bocsássanak ki 2020-ban, mint amit Kiotóban 2010-re megígértek, míg másokat – a korábban jól teljesítőket – nem ösztönzi kellőképp” – fogalmazott a képviselő.

Olajos értetlenségének adott hangot, amiért a cement iparnak kétszer annyit kell csökkentenie, mint például a hulladékiparnak vagy a közlekedésnek. Leszögezte: “Nem az a bátor kormány, aki keményen meg meri büntetni a cégeket, az a bátor, aki magával szemben is hasonló szigorral jár el! Nem az a bölcs kormány, amely CDM-ek formájában külföldre viszi állampolgárai pénzét, hanem amelyik otthon, az EU-n belül fekteti azt be, és új, piacképes tiszta technológiákat létrehozva csökkenti az energiafüggőségünket.”

A politikus szerint a globális gazdasági recesszió nem ok a nem cselekvésre, hanem éppen a kitörés lehetőségét jelenti. “Európa történelmi felelőssége és lehetősége is egyben a harmadik ipari forradalomban való úttörő szerep vállalása” – zárta felszólalását a politikus.

A parlamenti ülést követően Olajos Péter a klíma- és energiacsomagról elmondta, hogy a jövő hét elején (december 8-12 között) sorra kerülő Poznani ENSZ tanácskozás és az azt követő (december 13-14-i) EU csúcs, valamint Sárközy francia elnöknek az új tagországok miniszterelnökeivel tervezett külön találkozója alapvetően meg fogja határozni, hogy Magyarország milyen erőfeszítésekre kényszerül ezen a területen, illetve, hogy mekkora lesz a karbon vagyona és milyen lehetőségei lesznek annak értékesítésére.

Hozzátette: “Ez a csomag az elmúlt 5 év legjelentősebb uniós törvényhozási lépése. Azonban Magyarország számára ezen túlmenően óriási esély is arra, hogy korábbi erőfeszítéseit elismertesse és hozzá jusson ahhoz a forráshoz, amellyel a magyar gazdaságot és társadalmat át tudja alakítani egy tisztább, korszerűbb és kevésbé importigényes energiafogyasztásra.”

Olajos Péter Európai Parlamenti Képviselő