Nyilvánosságra hozta Havasiné Orbán Máriának, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) pénteken a bíróságok honlapján.

A jegyzőkönyv mellett az OIT a jelölt kétoldalas, az igazságszolgáltatásban szükséges változtatások irányáról szóló, törvényhozási feladatokat tartalmazó elképzeléseit is nyilvánosságra hozta. Ebben a jelölt kifejtette: megőrzendő értéknek tartja az igazságszolgáltatás 10 évvel ezelőtti reformjának lényegét, az önkormányzatiság létrehozását, de szükségesnek tart kiigazításokat a bírói munka minőségének javításáért.

Havasiné Orbán Mária szerint szükséges, hogy az OIT bíró tagjai között ne csak igazgatási vezetők legyenek, hanem minden bírósági beosztás és bírósági szint képviselete megjelenjen. Ugyancsak szükségesnek nevezte a különböző bíróságok közötti egyenlőtlen munkaterhek felszámolását, továbbá az ítélkezés színvonalának emeléséért a bírák kötelező képzését, a kreditrendszer bevezetését.

Álláspontja szerint a bírói életpálya egészét végig kell kísérnie a bírói munka értékelésének. Ezt elképzelései szerint nem a közvetlen kollégák, hanem egységes szempontok szerint eljáró szolgálati bíróság intézné, csakúgy, mint a bírák fegyelmi ügyeit. Külön kitért az ítélőtáblák szakmai integrációjának szükségességére is.

Meghallgatásán a jelölt arra a kérdésre, hogy az általa felvázoltak törvényalkotási munkát igényelnek és hogyan képzeli az együttműködést a törvényhozással, azt mondta: “hogyha ezeket a változtatásokat mi kezdeményezzük, mi szorgalmazzuk, akkor én nem hiszem azt (…) hogyha ezt kellően artikuláljuk, akkor magunkra hagyna a törvényhozás”. Hozzátette: álláspontja szerint a képviselők felelőssége politikai színezettől független felelősség azért, hogy magas színvonalú ítélkezési munka legyen a bíróságon.

Havasiné Orbán Mária szólt arról is, hogy a bírósági felső vezetés megosztott, amit fel kell számolni, de nem az “oszd meg és uralkodj” elve alapján, hanem a problémát “középre ülve” kell kezelni.

A Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi pályázatával kapcsolatban kifejtette: az LB összbírói értekezletét összehívásával lehetőséget kell adni arra a bíráknak, hogy a véleményüket kinyilváníthassák.

Az OIT kedden hallgatta meg, és 7:6 arányban támogatta Havasiné Orbán Mária megválasztását; a testület véleménye az Országgyűlést nem kötelezi.

A www.birosag.hu oldalon, az “Állampolgároknak” főcím alatt elolvasható a főbírójelölt OIT általi meghallgatásáról készült szó szerinti jegyzőkönyv és melléklete.