A kerékbilincselés volt a slágertéma a Fővárosi Közterület-felügyelet megbízott igazgatójának on-line fogadóóráján. Egy készülőben levő jogszabály-módosítás szerint a felügyelet jövőben térfigyelő kamerákat is használhatna munkája során – mondta el Miklós István.

A kerékbilincselésről, a térfigyelő kamerák alkalmazásáról, a bírságolási gyakorlatról és a közterület-használatról kérdezték az olvasók a Fővárosi Közterület-felügyelet megbízott igazgatóját a Magyarország.hu on-line fogadóóráján.

A felügyelet a munkájához nem használhat térfigyelő rendszereket, de egy most készülő jogszabály-módosítás már tartalmazza ezt a lehetőséget is – mondta Miklós István. Többen felvetették, hogy a kerékbilincs használata méltatlan olyan esetekben, amikor az autós valamilyen egészségügyi intézmény környékén hagyja a gépjárművét például azért, mert sürgősen kórházba kellett szállítania valakit. Az igazgató hangsúlyozta, hogy egy felmérés szerint a felügyelet munkatársai az elmúlt három évben nem alkalmaztak kerékbilincset az egészségügyi intézmények 200 méteres körzetében, azonban Budapesten a felügyelet mellett még három szervezet használ kerékbilincset, a kifogásolt esetek valószínűleg ezekhez köthetők. A tervezett jogszabály-módosítás tartalmazza azt is, hogy a felügyelet a jövőben elszállíthatja a szabálytalanul parkoló gépjárműveket.

Erősítik a kommunikációt

Miklós István szerint sajnálatos, hogy a felügyelet munkájáról a legtöbbeknek a kerékbilincselés jut eszükbe, miközben a szervezet komoly feladatokat vállal magára például a közterületek rendben tartásával vagy a környezettudatos magatartással kapcsolatban is. A felügyelet ezért a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kommunikációra: interaktív fórumot indítanak, ahol mindenki felvetheti a felügyelet munkájával kapcsolatos észrevételeit és javaslatait, valamint folyamatosan fejlesztik a 2006 óta működő vészhelyzeti információs központot, amelynek fő feladata, hogy gyorsan és szakszerűen reagáljon a lakossági bejelentésekre. A központ a 06-80-220-220 és a 06-80-330-330-as, ingyenesen hívható zöld számokon érhető el.

A fogadóóra teljes szövegét elolvashatja a Magyarország.hu fórumában.