Jövő év nyarától a gyerekek is kaphatnak személyi igazolványt egy kormány által kezdeményezett törvényjavaslat szerint – közölte a kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Erről és egy másik itt ismertetetett javaslatról hétfőn dönt a parlament.

Budai Bernadett szerint az egyik törvényjavaslat értelmében gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a gyermekek számára a TAJ-kártyák és az adóigazolványok igénylése is. Emellett a gyermekek utazását is olcsóbbá teszi, hiszen az uniós országokba történő utazás esetén nem kell kiváltani az útlevelet, így ennek elkészítési költségeit nem kell vállalni a szülőknek.

A másik tervezet szerint jövő év elejétől módosul az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló jogszabály.

A tervezeteket Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára ismertette. Az államtitkár elmondta: az egyik törvényjavaslat a külföldre utazásról szóló törvény és a külföldre utazásra felhasználható egyéb okmányokról rendelkező törvények módosítását szabályozza. A módosítások 2009. június 28-tól lépnek hatályba, ha megszavazza őket a parlament.

Az egyik tervezet a 14 évnél fiatalabb magyar állampolgárok személyazonosítóval való ellátásáról rendelkezik. A magyar állampolgárok az európai országok nagy részébe ma már személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak, de csak azok, akiknek van ilyen. A jelenlegi jogszabályok szerint a 14 éven aluli magyar állampolgárok nem rendelkezhetnek személyi igazolvánnyal, ezen kívánnak változtatni. Ez a módosítás az utazás olcsóbbá tétele mellett a gyermekek védelmét is szolgálja.

A javaslat másik része értelmében digitalizált ujjlenyomatot is tartalmazni fog – a 2006 augusztusától bevezetett – biometrikus azonosítóval ellátott útlevél. Az új útlevél így biztonságosabbá válik a jogosulatlan használattal és a hamisítással szemben.

Szintén ettől az időponttól kezdve, valamennyi magyar állampolgár jogosult lesz arra, hogy személyi igazolványa legyen, sőt az újszülöttek már hivatalból ingyen megkapják. Szintén automatikusan megkapják a TAJ-kártyát és az adóigazolványt is, valamint az adóhatóság intézkedik arról, hogy az életkezdési támogatáshoz szükséges eljárás meginduljon.

A másik törvényjavaslat az anyakönyvről szóló törvényt érinti. Az államtitkár szerint utóbbi időben egyre nagyobb igény van arra, hogy a házasságkötést ne csak a hivatalos házasságkötő helyiségében lehessen megtartani. Eddig is volt lehetőség indokolt esetben arra, hogy a párok ez alól felmentést kapjanak, de ennek szabályai, feltételei eddig nem szerepeltek a törvényben, ezt szeretnék most pótolni.

Avarkeszi Dezső közölte, hogy a javaslat második eleme szabályozza az anyakönyvi iratokba való betekintést azzal, hogy ennek engedélyezése az anyakönyvvezető feladata lesz. Eddig ez a feladat a közigazgatási hivatalhoz tartozott. A módosítás lényege, hogy tehermentesítse a hivatalokat, és ésszerűsítse az eljárást, ugyanis az anyakönyvvezető az, akinek minden információ a rendelkezésére áll ahhoz, hogy megállapítható legyen, jogszerű-e a betekintés kérése.