Átlagosan nyolc százalékkal többet kell jövőre fizetni Budapesten a közterületek használatáért, ha a Fővárosi Közgyűlés is egyetért a Főpolgármesteri Kabinet által hétfőn támogatott javaslattal – nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek. Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető közlése szerint az építési reklámháló közterület-használati díja nem ötven, hanem csak nyolc százalékkal emelkedik.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a közterületek használatáról szóló rendeletmódosítással egyebek közt megteremtik a szezonális gyümölcsárusítás lehetőségét. Lerövidítik bizonyos építkezésekkel összefüggő kérelmek, például a daruépítések ügyintézésének idejét. Egyszerűsítik a közterület-használat megszűnése miatt visszafizető díjak ügyintézését, és döntenek a megállító táblák elhelyezésének tilalmáról.

A díjemelés után például egy vendéglátó terasz kihelyezéséért a kiemelt övezetekben 6.500 forintot, a minősített övezetekben 4.400 forintot, az általános övezetekben pedig 2.200 forintot kell majd fizetni négyzetméterenként, havonta. Egy óriásplakát díja a minősített övezetekben 32.800 forint, az általános övezetekben pedig 26.000 forint lenne havonta. A kiemelt övezetekben továbbra is tiltják az óriásplakátokat.

A gyümölcsárusítás díja övezetektől függően naponta és négyzetméterenként 120-180 forint lenne.

A kabinetülés résztvevőitől az MTI megtudta azt is, hogy az építési reklámháló díja, amit három éve kedvezményesen állapítottak meg a társasházak felújítása érdekében, jövőre átlagosan 50 százalékkal drágulna az előterjesztés szerint. A hivatal ezt azért kezdeményezi, mivel az engedély nélküli közterület-használatok esetén kiszabható legsúlyosabb szankció, a jelenlegi díjak tízszerese nem jelentett elég hatékony visszatartó erőt.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető nem sokkal később úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a Főpolgármesteri Kabinet felülbírálta az előterjesztést, és az átlagos 8 százalékos díjemelést javasolja a közgyűlésnek.

A dunai rakparthasználatoknál a közforgalmú és a nem közforgalmú álló hajók és az úszó létesítmények közterület-használati díjai 11 százalékkal növekednek – mondták más témákról a kabinetülés résztvevői. A közterület-használatok önálló díjtételeként megjelenik jövőre a hangosító berendezéssel folytatott utcazenélés is, mint speciális, egyéb rendezvényi kategória. Az utcazene a fővárosi tulajdonú közterületeken szabadon végezhető tevékenység, de ha hangosító berendezést is használnak hozzá, akkor közterület-használati díjat kell fizetni.