Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) az olimpiai bajnok birkózó Farkas Péter ellen, akit első fokon öt évre ítélt el a bíróság kábítószerrel való visszaélés miatt.

Az MTI érdeklődésére a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága hétfőn megerősítette a Magyar Nemzet értesülését és azt közölte: a bíróság először belföldi, majd európai elfogatóparancsot bocsátott ki.

“Tekintettel azonban arra, hogy az európai elfogatóparancs csak azon európai tagállamok területén érvényes, amelyek a Bűnügyi Együttműködésről szóló európai megállapodást aláírták, ezért a bíróság úgy döntött, hogy nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsát, mert az elítélt tartózkodási helye ismeretlen, elképzelhető, hogy nem együttműködést aláíró európai tagállamban tartózkodik” – indokolták.

Hozzátették: “a nemzetközi elfogatóparancsot 2008. november 20-án bocsátotta ki a bíróság F. Péterrel szemben”.

A bíróság azt követően bocsátott ki először belföldi elfogatóparancsot november elején Farkas Péter olimpiai bajnok és testvére, Károly ellen, akik nem várták meg az ítélethirdetést az ellenük kábítószerrel visszaélés miatt indított perben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Farkas Péter öt év fegyházat kapott nem jogerősen bűnsegédként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt első fokon. Testvérét, Károlyt hét év fegyházra ítélték.

Az ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem jött vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután azonban már Farkas Péter sem jött vissza. Mindeközben a tárgyaló előtt rendőrök ültek, ám az ítélet elhangzásáig ők nem tehettek semmit, mert a Farkas testvérek szabadlábon védekeztek.

Farkas Károly az elfogatóparancs kiadása utáni napon, november 4-én egy vecsési családi ház előtt fogták el, amint autójából kiszállt. A PKKB másnap kézbesítette Farkas Károlynak az előzetes letartóztatást elrendelő határozatot, majd az egyik Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

A Népszava korábban azt írta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Farkas Péter külföldön, Délkelet-Ázsiában bujkálhat a hatóságok elől. A lap szerint az olimpiai bajnok állítólag előbb Bécsbe, majd hamis papírokkal a schwechati repülőtérről Thaiföldre szökött.