A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület intenzív kampányt indított a jogszerűtlen szoftverhasználat ellen. A kampányban a karácsonyi bevásárlási láz apropóján szórólapokon és matricákon keresztül az elektronikai termékek vásárlóit, míg egy szakmai előadássorozaton keresztül a kis és középvállalkozások pénzügyi vezetőit és könyvelőit próbálja meggyőzni a testület a legális szoftverhasználat fontosságáról.

Dr. Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos december 8-án sajtótájékoztatón mutatta be a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) jogszerűtlen szoftverhasználat ellen indított kampányát.

A HENT első kampány- témájának azért választotta a jogszerűtlen szoftverhasználatot, mert Magyarországon 10-ből 4 üzleti vagy játékszoftver illegálisan kerül a számítógépekre, százmilliós kárt okozva a nemzetgazdaságnak. Az IDC nemzetközi informatikai és kutató cég által évente közzétett “Piracy Impact Study” szerint a jogszerűtlen szoftverhasználat 10 százalékos csökkenése 2011-ig Magyarországon 1000 új munkahelyet teremtene és 13 milliárd forinttal növelné az adóbevételt.

A lakosság szemléletformálás első lépéseként a HENT együttműködést kötött a Media Markt/Saturn elektronikai áruházlánccal. A megállapodás értelmében az áruházlánc bármelyik üzletében letöltésekre alkalmas elektronikai terméket vásárlók szórólapot és matricát kapnak az illegális szoftverhasználat, illetve film és zeneletöltés negatív hatásairól.

A HENT az elektronikai terméket vásárlók meggyőzése mellett a hazai kis és középvállalkozások pénzügyi szakembereinek oktatását is fontosnak tartja. A gazdasági célra jogszerűtlenül használt szoftverek aránya a kis-és középvállalati körben eléri az 55-60 százalékot. A előadássorozat alatt 18 000 könyvelő és pénzügyi vezető kap tájékoztatást a szoftver licencekről, a szoftverek nyilvántartási kötelezettségéről, és szoftver- eszközökkel való gazdálkodás szükségességéről, illetve annak nemzetközi gyakorlatáról. A program keretében a pénzügyi vezetőkön és a könyvelőkön keresztül körülbelül 100 ezer kis- és középvállalkozáshoz jut el a HENT üzenete a legális szoftverhasználat fontosságáról.

Háttér:

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos, Kondorosi Ferenc elnökletével megalakult javaslattevő, véleményező, illetve tanácsadói feladatokkal felruházott testület. A testület három legfontosabb feladata: a hamisításra vonatkozó statisztikai adatok rendszerbe foglalása, a szellemi tulajdon védelmével és a jogérvényesítéssel kapcsolatos tudatosságnövelés, szemléletformálás, illetve a jogérvényesítéssel összefüggő jogszabályi környezet, a jogalkalmazás kérdéseinek, valamint a jogosultakat segítő intézkedéseknek és eszközöknek az áttekintése.