Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén ismét elutasította azt a népszavazási kezdeményezést, amelyet azzal a céllal nyújtott be egy magánszemély, hogy június 4-ét Trianon-emléknappá nyilvánítsák. Az Alkotmánybíróság tavasszal semmisítette meg az OVB előző, ugyancsak hitelesítést megtagadó határozatát.

Az OVB három támogató és hat elutasító szavazattal tagadta meg a kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, amelyen az áll: “Egyetért-e ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés törvényt alkosson június 4-e, a trianoni békeszerződés évfordulója Trianon-emléknappá nyilvánítása céljából?”

A bizottság szerint a kérdés nemzetközi szerződéseket érint, így tiltott tárgykörbe tartozik.

A testület tavaly augusztusban arra hivatkozva hozta korábbi, elutasító határozatát, hogy a kérdésben az eredményes népszavazás olyan törvényalkotási kötelezettséget keletkeztetne az Országgyűlés számára, amely az Alkotmányban rögzített állami kötelezettségvállalás relativizálását jelentené, a törvényi szintű szabályozás burkolt alkotmánymódosítást eredményezne.

Az Alkotmánybíróság április 15-én megsemmisítette a határozatot, és új eljárásra kötelezte az OVB-t.

Az OVB keddi ülésén hitelesítette két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét; az egyik a dohányáruk forgalmazásáról, a másik a fogyatékosok gondozási díjának megállapításáról szól.

Az egyiken az olvasható: “Egyetért-e ön azzal, hogy minden egyes cigarettadoboz mellé egy olyan könyvecskét kell csomagolnia a dohányáru forgalmazójának, amely dohányzás-leszoktatási módszereket mutat be?

A másik íven azt a kérdést teszik fel: “Akarja-e ön, hogy a magyar Országgyűlés hozzon olyan törvényt, mely az állandó felügyeletre szoruló, súlyosan fogyatékos személyeknek a népszavazást követő január 1-jétől az ellátási helyüktől (…) függetlenül diszkriminációmentesen azonos mértékű, az állandó felügyeletre és gondozásra szolgáló gondozási díjat állapítson meg?”