Két, egymással versengő előterjesztés van a parlament előtt a közigazgatási hivatalok kapcsán – közölte Szili Katalin házelnök a Házbizottság csütörtöki ülése után. Hozzátette: az egyiket a kormány, a másikat a Fidesz-KDNP jegyezi, és egyik fél sem támogatja, hogy a másik javaslatát házszabálytól való eltéréssel tűzzék napirendre, de a kormányé élvez elsőbbséget.

A két javaslat szövege szó szerint ugyanaz, kimondja, hogy a közigazgatási hivatalok illetékessége a főváros és megyék közigazgatási területéhez igazodik, illetve a több megyére, valamint a fővárosra és megyére kiterjedő illetékesség megállapítása esetén az illetékességi terület határa a főváros és a megyék területének határától nem térhet el.

Az előterjesztésekből kiderül, hogy mind a kormány, mind az ellenzék elhagyta azt a mondatot, amely a hétfőn leszavazott bizottsági indítványban szerepelt, és megengedte volna, hogy több megyére is kimondható legyen egy-egy hivatal illetékessége, azaz kvázi regionális alapon működhettek volna a közigazgatási hivatalok.

Mindkét előterjesztés megtartja viszont azt a rendelkezést, amelyet az SZDSZ kifogásolt, és amely szerint a közigazgatási hivatal vezetőjének megbízatása a kormány megbízatásának megszűnéséhez kötődik.

A törvényjavaslat egy alkotmányos mulasztást pótolna, mert az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a közigazgatási hivatalokról szóló egyik kormányrendelet alkotmányellenes, így azt december 31-i hatállyal megsemmisítette. A parlament hétfőn 189 igen és 187 nem szavazattal utasította el az önkormányzati bizottság javaslatának kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.

Szili Katalin a Házbizottság ülése után elmondta: a december 15-i záróülésen dönt a Ház a 2009-es költségvetésről. Szavaznak a képviselők öt leszavazott interpelláció bizottsági jelentéséről is.

Hétfőn rendkívüli házbizottságon kell több házszabálytól való eltérést tisztázni, köztük egy ötpárti, a magyar-szlovák viszonyról szóló javaslat sorsát – tette hozzá a házelnök.

Kérdésre válaszolva közölte: az UD Zrt. tevékenységét vizsgáló bizottság csak tavasszal alakulhat meg, mert a frakciók által jelelölt tagoknak C-típusú átvilágításon kell átesniük.

A házelnök kiemelte, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 16-án kezdődik; a képviselőknek február 2-ig leadniuk a 2008-as vagyonnyilatkozatukat.