Nem kell kártérítést fizetnie Pécs önkormányzatának, valamint két, a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton dolgozó gazdasági társaságnak az EKF volt építészigazgatója részére, miután a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön hozott jogerős ítéletében helyben hagyta a Baranya Megyei Bíróságnak a Freivogel Gábor keresetét elutasító korábbi határozatát.

Freivogel Gábor 45,4 millió forint kártérítést igényelt egyetemlegesen az önkormányzattól, a Pécs Fejlesztési Kht.-tól, valamint az EKF menedzsmentközponttól, mert szerinte igazgatói státusza jogellenesen szűnt meg, továbbá nem létesítettek a tulajdonában lévő Folyó Építészeti Szolgáltató Kft.-vel 2010. december 31-ig terjedő időre megbízási szerződést.

Azzal azonban, hogy keresetét elutasították, első és másodfokon összesen mintegy 2,7 millió forint perköltséget, s fellebbezési illetéket kell fizetnie.

A táblabíróság indoklása szerint az önkormányzatnak és a két gazdasági társaságnak nem róható fel olyan jogellenes magatartás, amely a felperes kártérítési igényét megalapozná.

Önmagában az a tény ugyanis, hogy Freivogel Gábor megnyerte az építészigazgatói posztra kiírt nemzetközi pályázatot, még nem hoz létre megbízási szerződést. A kontraktus megkötésének kötelezettsége az alpereseket nem terhelte, hiszen egy megbízási szerződés csak a felek kölcsönös akaratából jöhetett volna létre.

Freivogel Gábor az ítélethirdetést követően nem kívánt nyilatkozni, Tóth Bertalan, Pécs szocialista alpolgármestere azt mondta: örül, hogy a város mentesül a fizetési kötelezettség alól, egyben reményét fejezte ki, hogy hasonló perekben is az önkormányzat számára kedvező határozat születik.

Az építész igazgatót 2007. június 7-én mentette fel állásából a pécsi közgyűlés. A lépést a szocialista frakció képviselői kezdeményezték, mert úgy ítélték meg, Freivogel Gábor alkalmatlan feladata további ellátására.

Tóth Bertalan szocialista alpolgármester akkor azt mondta, Freivogel Gábor munkája és sajtónyilatkozatai jelentős mértékben elősegítették, hogy “a projektek megvalósulása tekintetében bizonytalanságérzet alakuljon ki”.

A politikus megjegyezte: az építész igazgató érdemi munkát nem végzett. Ugyanakkor szerepe van abban, hogy az egyik fő projekt, a Zsolnay kulturális negyed tervpályázatát nem sikerült időben kiírni, és problémát jelentett, hogy egy másik, a Közterek és parkok revitalizációja című projekt fejlesztésének részleteiben nem értett egyet a város vezetésével.

Tasnádi Péter polgármester úgy vélte, ennél is nagyobb probléma, hogy az egyik legtekintélyesebb holland lapnak a pécsi EKF-programról készült cikkhez adott nyilatkozatában azt mondta: “az ész már évekkel ezelőtt elhagyta ezt a várost”, valamint azt is, hogy “gyerekes gondolkodás és cselekvés tapasztalható itt (…), a városi vezetés egy rémálom”.

Freivogel Gábor az őt felmentő közgyűlés ülésén azt mondta, hogy pályázat útján, több mint fél évvel ezelőtt nyerte el az építész igazgatói posztot, a város azonban a mai napig nem kötött szerződést vele és kollégáival.

Hozzátette: emellett a pályázatában és a későbbi munkája során megfogalmazott kérései ellenére nem teremtették meg a hatékony munkához nélkülözhetetlen anyagi, infrastrukturális és személyi feltételeket.

Szólt arról is, hogy a munkáját ért kritikai észrevételekkel a közgyűlés ülésének reggelén szembesült először.

“Be tudom bizonyítani, minden építész igazgatói feladat köré sorolható munkát elvégeztem. Az más kérdés, hogy önöknek a felfogásom nem tetszik” – hangsúlyozta, majd hozzátette: menesztése okán pert indít az önkormányzat ellen és 2010. december 31-ig igényt tart a neki korábban megítélt 900 ezer forint plusz áfa havi fizetésére, továbbá kártérítésre is.

Freivogel Gábort 2006 novemberében választotta meg építész igazgatónak a város közgyűlése. A pécsi születésű építész diplomáját Németországban szerezte, mintegy húsz év tervezői, tizenöt év vezető tervezői és uniós pályázatírói gyakorlata van, valamint speciális műemlékvédelmi ismeretekkel is rendelkezik. Építészeti stúdiók társtulajdonosa Halléban, Berlinben és Rómában.